Projectes i programes
Mitjançant un enfocament de treball de recerca dirigida a l’acció i metodologies innovadores i participatives, impulsem la generació de coneixement sobre sistemes alimentaris sostenibles, sobirania alimentària, dietes saludables i aprofitament alimentari, entre d’altres. Gràcies a un equip versàtil i multidisciplinar duem a terme projectes de recerca, consultoria i accions d’educació i sensibilització per tal que cada vegada siguin més les persones que aposten per un model sostenible i transformador.
Coneixement i recerca
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/08/simbiosi_poma_web_2-1024x981.jpg)
Simbiosi P(0)MA: simbiosi industrial per l’aprofitament alimentari
Acompanyament a empreses del sector agroalimentari de fruites i hortalisses en la implementació de plans de prevenció de les PMA i la cocreació de solucions amb mirada circular.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/08/cultivate_web-1-1024x981.jpg)
Cultivate
Projecte liderat pel Trinity College of Dublin, que aglutina universitats, ajuntaments i iniciatives alimentàries comunitàries de 9 ciutats europees amb l’objectiu de ser motor d’innovació en l’àmbit del “food sharing” construint de sistemes alimentaris locals més sostenibles i resilients.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/08/GOPDApp_web2-1024x981.jpg)
Grup Operatiu PDApp
Un projecte d’abast estatal amb l’objectiu de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector hortofructícola mitjançant eines digitals basades en l’economia circular i la bioeconomia, amb criteris de sostenibilitat, traçabilitat i transarència.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/08/folou_web-1024x981.jpg)
FOLOU
Participem al projecte europeu FOLOU. Des d’Espigoladors liderarem el paquet de treball per desenvolupar la metodologia de medició de les pèrdues alimentàries a la producció primària a Europa.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/12/soulfood-1-1024x981.jpg)
Soulfood
Projecte liderat per la Diputació de Tarragona en el qual col·laborem juntament amb l’Ajuntament de Reus, REDESSA, el Clúster TIC Catalunya Sud i altres socis europeus. Durant dos anys, cercarem fórmules basades en la innovació tecnològica per prevenir les pèrdues i, també, poder fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/imatges_web_projectes_programes-1024x981.jpg)
Diagnosi de les causes de pèrdues alimentàries de les fruites i hortalisses a Catalunya
La “Diagnosi de les pèrdues alimentàries de les fruites i hortalisses al sector primari: causes i protocol de quantificació” és un treball tècnic pioner que desgrana l’arrel de les pèrdues alimentàries al sector primari.
Finalitzat (2021)
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/12/r9_alimenta_web-1024x981.jpg)
(r9)Alimenta
Programa de formació i assessorament a organitzacions i persones treballadores del sector agroalimentari de Múrcia i Andalusia en matèria de sostenibilitat i economia verda.
Finalitzat (2021-2022)
Educació i sensibilització
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2024/07/menj_art_e-1024x981.jpg)
OPEN CALL: Menj_art_e millor: joves artistes per una alimentació sostenible
Un projecte d’Espigoladors amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona adreçat a talents emergents amb ganes d’abordar problemes i reptes actuals de manera creativa i incorporant noves mirades i relats des de l’art.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/12/savies-1024x981.jpg)
(S)àvies pel clima
Un projecte que impulsem de la mà d’ABD-ONG i Rezero on acompanyarem dos grups de persones majors de 60 anys a recuperar, ampliar i compartir els seus sabers vers la cultura alimentària i culinària.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/menjadors_escolars_web_2-1024x981.jpg)
Al menjador de l’escola, #jonollenço!
Formació i acompanyament a professorat i equips de monitoratge per reduir el malbaratament alimentari als menjadors escolars de Catalunya.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/premi_jonollenco_web-1-1024x981.jpg)
Premi a l’escola #jonollenço
Un concurs que neix sota la premissa de generar propostes de bones pràctiques per reduir el malbaratament alimentari i fomentar la cultura de l’aprofitament als centres educatius.
Finalitzat (2023)
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/aps_web-1024x981.jpg)
Aprenentatge i Servei per l’aprofitament alimentari
Formem joves sobre l’impacte ambiental i social derivat de les pèrdues i el malbaratament alimentari i del sistema agroalimentari actual, i els empoderem a cercar-hi solucions.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/tallers_cuina_web-1-1024x981.jpg)
Projectes i accions al voltant de la cuina d’aprofitament
Impulsem tallers de cuina i sensibilització on la cuina d’aprofitament és el vehicle per construir sabers col·lectius, crear ponts entre cultures i generacions i, també, construir un espai d’empoderament per a persones en situció de vulnerabilitat.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/tallers_escoles_web-1-1024x981.jpg)
Tallers de sensibilització a Primària i Secundària
Viatgem a les aules d’escoles i instituts del territori per compartir amb infants i joves la problemàtica del malbaratament alimentari mitjançant dinàmiques, jocs de rol i espais de debat.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/maletes_web-1024x981.jpg)
“El menjar no es llença”: maletes pedagògiques per a Primària i Secundària
Elaborem i dissenyem dues maletes pedagògiques per a centres educatius de la província de Barcelona amb l’objectiu de treballar l’aprofitament alimentari a l’aula a través del joc i la reflexió.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/plantemnos_web-1024x981.jpg)
Plantem-nos: líders comunitàries per la sobirania alimentària i l’aprofitament alimentari
Un projecte d’educació per a la justícia global per generar un moviment juvenil compromès amb un canvi de paradigma en el sistema alimentari.
Finalitzat (2022)
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/08/FoodRelations_web-1024x981.jpg)
Food Relations:
la cuina com a eina
de dinamització comunitària
Promovem la cuina d’aprofitament com a espai de transformació social i d’intercanvi d’aprenentatges. Aquest projecte té com a objectiu utilitzar la cuina com eina d’inclusió i intercanvi cultural de dones migrades en situació de risc d’exclusió social.
Finalitzat (2022)
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/del_camp_al_barri_web-1024x981.jpg)
Del Camp al Barri:
sostenible, saludable, de
proximitat i per a totes!
Projecte impulsat per promoure l’alimentació saludable i sostenible i el consum crític entre les veïnes i veïns del barri de la Marina a través d’accions de sensibilització.
Finalitzat (2022)
Espigolaments
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/08/programes_espigolament_web-1024x981.jpg)
Programes d’espigolament
Mitjançant acords amb
productors i productores,
organitzem espigolades amb
voluntariat als camps per
recollir fruites i verdures que
són descartades del circuit
comercial per diversos motius i les destinem a entitats socials contribuint a l’aprofitament alimentari.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/sda_web-1024x981.jpg)
Projectes amb persones usuàries de Serveis de Distribució d’Aliments
A través de la seva participació en espigolades es vol trencar amb els models més tradicionals i assistencialistes de garantia alimentària i fomentar un rol més actiu en el procés d’obtenció dels seus aliments. També, hem dut a terme amb les participants tallers sobre alimentació saludable i cuina d’aprofitament.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2024/07/la_Caxia-1024x981.jpg)
L’espigolament: una eina d’inclusió i transformació social per garantir el dret a l’alimentació
Sota aquest nom impulsem un projecte impulsat amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa” que té com a objectiu seguir treballant per un model transformador de garantia alimentària que empoderi les persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2024/07/marato_web-1024x981.jpg)
3a Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari
8.730 kg de fruites i verdures recuperades durant la 3a Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari!
Finalitzat (2023)
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2024/07/young_glean_web-1-1024x981.jpg)
YoungGlean: joves per a l’aprofitament alimentari
A través de l’espigolament, generem un moviment juvenil compromès amb la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.
Finalitzat (2022)
Projectes transversals
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2022/11/taronja_amarga_bcn_web-1-1024x981.jpg)
#BarcelonaEspigola 2024: recuperació i transformació de taronja amarga de carrer
Des del 2021, espigolem taronja amarga a diversos districtes de la ciutat de Barcelona per elaborar-ne melmelada que serà distribuïda a entitats socials.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_1020/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/08/DSC07105-1-1024x1020.png)
Colectivo #LeySinDesperdicio
Lluitem per una llei estatal de les pèrdues i el malbaratament alimentari que sigui capaç d’abordar aquest repte ambiental, ètic i econòmic de forma valenta i realment transformadora. Unes propostes que s’han traslladat a la ciutadania i als grups polítics mitjançant una campanya d’incidència.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/11/imatges_web_senegal-1-1024x981.jpg)
Pèrdues alimentàries al Senegal
Viatgem al Senegal, de la mà de l’ONGD CERAI, per conèixer els impactes socials i ambientals de les pèrdues i el malbaratament alimentari durant la producció i distribució de cultius per a l’exportació a països del Nord Global.
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/08/peac_web-2-1024x981.jpg)
Tasta i arrela’t: un cicle d’activitats per desgranar el malbaratament alimentari
És un projecte que té com a objectiu generar espais de reflexió i debat sobre el malbaratament alimentari i passar a l’acció per avançar cap a una alimentació més sostenible.
Finalitzat (2023)
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1024,h_981/https://espigoladors.cat/wp-content/uploads/2023/09/LaBotiga_web-1024x981.jpg)
Transformem el model de garantia
alimentària des de La Botiga del Prat
Un projecte que treballa amb la voluntat de promoure un model d’ajuda alimentària més empoderador, participatiu, inclusiu i transformador, amb l’alimentació sostenible i saludable com a eix central.