Projectes i programes
Mitjançant un enfocament de treball de recerca dirigida a l’acció i metodologies innovadores i participatives, impulsem la generació de coneixement sobre sistemes alimentaris sostenibles, sobirania alimentària, dietes saludables i aprofitament alimentari, entre d’altres. Gràcies a un equip versàtil i multidisciplinar duem a terme projectes de recerca, consultoria i accions d’educació i sensibilització per tal que cada vegada siguin més les persones que aposten per un model sostenible i transformador.
Coneixement i recerca
Simbiosi P(0)MA: simbiosi industrial per l’aprofitament alimentari
Acompanyament a empreses del sector agroalimentari de fruites i hortalisses en la implementació de plans de prevenció de les PMA i la cocreació de solucions amb mirada circular.
Cultivate
Projecte liderat pel Trinity College of Dublin, que aglutina universitats, ajuntaments i iniciatives alimentàries comunitàries de 9 ciutats europees amb l’objectiu de ser motor d’innovació en l’àmbit del “food sharing” construint de sistemes alimentaris locals més sostenibles i resilients.
Grup Operatiu PDApp
Un projecte d’abast estatal amb l’objectiu de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector hortofructícola mitjançant eines digitals basades en l’economia circular i la bioeconomia, amb criteris de sostenibilitat, traçabilitat i transarència.
FOLOU
Participem al projecte europeu FOLOU. Des d’Espigoladors liderarem el paquet de treball per desenvolupar la metodologia de medició de les pèrdues alimentàries a la producció primària a Europa.
Soulfood
Projecte liderat per la Diputació de Tarragona en el qual col·laborem juntament amb l’Ajuntament de Reus, REDESSA, el Clúster TIC Catalunya Sud i altres socis europeus. Durant dos anys, cercarem fórmules basades en la innovació tecnològica per prevenir les pèrdues i, també, poder fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials.
Diagnosi de les causes de pèrdues alimentàries de les fruites i hortalisses a Catalunya
La “Diagnosi de les pèrdues alimentàries de les fruites i hortalisses al sector primari: causes i protocol de quantificació” és un treball tècnic pioner que desgrana l’arrel de les pèrdues alimentàries al sector primari.
Finalitzat (2021)
(r9)Alimenta
Programa de formació i assessorament a organitzacions i persones treballadores del sector agroalimentari de Múrcia i Andalusia en matèria de sostenibilitat i economia verda.
Finalitzat (2021-2022)
Educació i sensibilització
OPEN CALL: Menj_art_e millor: joves artistes per una alimentació sostenible
Un projecte d’Espigoladors amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona adreçat a talents emergents amb ganes d’abordar problemes i reptes actuals de manera creativa i incorporant noves mirades i relats des de l’art.
(S)àvies pel clima
Un projecte que impulsem de la mà d’ABD-ONG i Rezero on acompanyarem dos grups de persones majors de 60 anys a recuperar, ampliar i compartir els seus sabers vers la cultura alimentària i culinària.
Al menjador de l’escola, #jonollenço!
Formació i acompanyament a professorat i equips de monitoratge per reduir el malbaratament alimentari als menjadors escolars de Catalunya.
Premi a l’escola #jonollenço
Un concurs que neix sota la premissa de generar propostes de bones pràctiques per reduir el malbaratament alimentari i fomentar la cultura de l’aprofitament als centres educatius.
Finalitzat (2023)
Aprenentatge i Servei per l’aprofitament alimentari
Formem joves sobre l’impacte ambiental i social derivat de les pèrdues i el malbaratament alimentari i del sistema agroalimentari actual, i els empoderem a cercar-hi solucions.
Projectes i accions al voltant de la cuina d’aprofitament
Impulsem tallers de cuina i sensibilització on la cuina d’aprofitament és el vehicle per construir sabers col·lectius, crear ponts entre cultures i generacions i, també, construir un espai d’empoderament per a persones en situció de vulnerabilitat.
Tallers de sensibilització a Primària i Secundària
Viatgem a les aules d’escoles i instituts del territori per compartir amb infants i joves la problemàtica del malbaratament alimentari mitjançant dinàmiques, jocs de rol i espais de debat.
“El menjar no es llença”: maletes pedagògiques per a Primària i Secundària
Elaborem i dissenyem dues maletes pedagògiques per a centres educatius de la província de Barcelona amb l’objectiu de treballar l’aprofitament alimentari a l’aula a través del joc i la reflexió.
Plantem-nos: líders comunitàries per la sobirania alimentària i l’aprofitament alimentari
Un projecte d’educació per a la justícia global per generar un moviment juvenil compromès amb un canvi de paradigma en el sistema alimentari.
Finalitzat (2022)
Food Relations:
la cuina com a eina
de dinamització comunitària
Promovem la cuina d’aprofitament com a espai de transformació social i d’intercanvi d’aprenentatges. Aquest projecte té com a objectiu utilitzar la cuina com eina d’inclusió i intercanvi cultural de dones migrades en situació de risc d’exclusió social.
Finalitzat (2022)
Del Camp al Barri:
sostenible, saludable, de
proximitat i per a totes!
Projecte impulsat per promoure l’alimentació saludable i sostenible i el consum crític entre les veïnes i veïns del barri de la Marina a través d’accions de sensibilització.
Finalitzat (2022)
Espigolaments
Programes d’espigolament
Mitjançant acords amb
productors i productores,
organitzem espigolades amb
voluntariat als camps per
recollir fruites i verdures que
són descartades del circuit
comercial per diversos motius i les destinem a entitats socials contribuint a l’aprofitament alimentari.
Projectes amb persones usuàries de Serveis de Distribució d’Aliments
A través de la seva participació en espigolades es vol trencar amb els models més tradicionals i assistencialistes de garantia alimentària i fomentar un rol més actiu en el procés d’obtenció dels seus aliments. També, hem dut a terme amb les participants tallers sobre alimentació saludable i cuina d’aprofitament.
L’espigolament: una eina d’inclusió i transformació social per garantir el dret a l’alimentació
Sota aquest nom impulsem un projecte impulsat amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa” que té com a objectiu seguir treballant per un model transformador de garantia alimentària que empoderi les persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social.
3a Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari
8.730 kg de fruites i verdures recuperades durant la 3a Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari!
Finalitzat (2023)
YoungGlean: joves per a l’aprofitament alimentari
A través de l’espigolament, generem un moviment juvenil compromès amb la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.
Finalitzat (2022)
Projectes transversals
#BarcelonaEspigola 2024: recuperació i transformació de taronja amarga de carrer
Des del 2021, espigolem taronja amarga a diversos districtes de la ciutat de Barcelona per elaborar-ne melmelada que serà distribuïda a entitats socials.
Colectivo #LeySinDesperdicio
Lluitem per una llei estatal de les pèrdues i el malbaratament alimentari que sigui capaç d’abordar aquest repte ambiental, ètic i econòmic de forma valenta i realment transformadora. Unes propostes que s’han traslladat a la ciutadania i als grups polítics mitjançant una campanya d’incidència.
Pèrdues alimentàries al Senegal
Viatgem al Senegal, de la mà de l’ONGD CERAI, per conèixer els impactes socials i ambientals de les pèrdues i el malbaratament alimentari durant la producció i distribució de cultius per a l’exportació a països del Nord Global.
Tasta i arrela’t: un cicle d’activitats per desgranar el malbaratament alimentari
És un projecte que té com a objectiu generar espais de reflexió i debat sobre el malbaratament alimentari i passar a l’acció per avançar cap a una alimentació més sostenible.
Finalitzat (2023)
Transformem el model de garantia
alimentària des de La Botiga del Prat
Un projecte que treballa amb la voluntat de promoure un model d’ajuda alimentària més empoderador, participatiu, inclusiu i transformador, amb l’alimentació sostenible i saludable com a eix central.