activitats

Calendari d’activitats

Descobreix totes les activitats que impulsem dia a dia des de la Fundació Espigoladors!

29/05. Vine a espigolar amb les (S)àvies del Poble-sec.

Les (S)àvies del Poble-sec som un grup amb ganes d’afrontar l’emergència climàtica a través de l’alimentació. Per això, et convidem a espigolar amb els teus veïns i veïnes per donar segona oportunitat a quilos i quilos de fruita i verdura de temporada.

Lloc: Baix Llobregat (Ubicació del camp per confirmar)
Hora: 9:30 – 12:30 h
Transport al camp: Des del Passeig de l’Exposició (Poble-sec) a les 8:45 h.

Activitats finalitzades

26/09. Visita a un productor/a del Parc Agrari del Baix Llobregat

En el marc del cicle “Tasta i Arrela’t” acompanya’ns a descobrir els reptes que assumeix la pagesia del nostre territori. Amb tast de síndria i meló inclòs!

Lloc: Hort de l’Eriçó, Sant Boi del Llobregat
Hora: 16:30 h.

27/09. Cinefòrum a les Terres de Lleida

En el marc del cicle “Tasta i Arrela’t” es realitzarà la projecció del documental “Just eat it” de Grant Baldwin.

Lloc: Centre Cívic de la Mariola, Lleida.
Hora: 19 h.

28/09. Cinefòrum al Prat del Llobregat

En el marc del cicle “Tasta i Arrela’t” es realitzarà la projecció del documental “Just eat it” de Grant Baldwin.

Lloc: Can Comas, Parc Agrari del Baix Llobregat.
Hora: 20 h.

04/10. Showcooking a Reus

En el marc del cicle “Tasta i Arrela’t” es realitzarà un showcooking de receptes d’aprofitament. Un espai on compartirem consells per conservar els aliments i promoure una alimentació saludable i sostenible.

Lloc: Festes de la Misericòrdia, Reus.
Hora: 17 h.

05/10. Visita a un productor/a de les Terres de Lleida

En el marc del cicle “Tasta i Arrela’t” acompanya’ns a descobrir els reptes que assumeix la pagesia del nostre territori.

Lloc: Finques de Cor de Fruita (El Poal), El Pla d’Urgell.
Hora: 16:30 h.

08/10. 3a Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari

Espigolades simultànies a diferents localitzacions arreu de la geografia catalana, per tal d’impulsar i visibilitzar aquesta activitat, els seus beneficis socials i ambientals i les necessitats a les quals dona resposta.

Lloc: Parc Agrari del Baix Llobregat, Espai Agrari de la Baixa Tordera, Camp de Tarragona i Terres de Lleida.
Hora: 10 h. – 13 h.

10/10. Jornada tècnica del projecte Simbiosi P(0)MA

Una trobada on les empreses del sector agroalimentari participants i d’altres amb projectes d’economia circular ens explicaran la seva experiència. A més, es presentaran els resultats del projecte i de la importància de la coordinació que permetrà buscar sinergies i projectes de simbiosi per treballar l’aprofitament alimentari.

Lloc: Sala d’actes de Mercabarna.
Hora: 10 h. – 13 h.

19/10. Espigolada de bateig a l’Alt Maresme

En el marc del cicle “Tasta i Arrela’t” acompanya’ns a espigolar, reconnectant de nou amb la terra i experimentant de primera mà la realitat que afronta la nostra pagesia.

Lloc: Maresme (pendent de concretar).
Hora: 17 h. – 20 h.

20/10. Trobada lúdica a l’Alt Maresme

Un cop desgranat el malbaratament alimentari, celebrem el tancament del cicle “Tasta i Arrela’t” a l’Alt Maresme. No et perdis la festa per l’aprofitament alimentari, vine amb tota la família!

Lloc: Finca agrícola La Magalla Agroecològica
Hora: pendent de confirmació.

21/10. Showcooking a Barcelona

En el marc del cicle “Tasta i Arrela’t” es realitzarà un showcooking de receptes d’aprofitament. Un espai on compartirem consells per conservar els aliments i promoure una alimentació saludable i sostenible.

*no es requereix inscripció prèvia

Lloc: Mercat de Mercats (Plaça de Catalunya)
Hora: 14:45 h. – 15:15 h.

27/10. Cinefòrum a l’Alt Maresme

En el marc del cicle “Tasta i Arrela’t” es realitzarà la projecció del documental “Just eat it” de Grant Baldwin.

Lloc: Festival 2/3, Espai Agrari Mataró.
Hora: pendent de confirmar.

28/10. Gran dinar per l’aprofitament alimentari a Barcelona

En el marc del cicle “Tasta i Arrela’t” impulsem de la mà de la Coordinadora de Mercats de Pagès de Barcelona i la Plataforma Aprofitem els Aliments, un àpat elaborat a partir d’aliments recuperats. Menjar, música i moltes altres activitats per a tota la família!

Lloc: Mercat de Pagès del Guinardó (Plaça de Maragall, Barcelona).
Hora: de 10 h. a 15 h. (el dinar serà a la 13 h.).

07/11. Tast de cuina d’aprofitament i taller deliberatiu

Vine a tastar productes fets a partir d’aliments reaprofitats mentre parlem sobre els nostres hàbits alimentaris, on comprem el menjar, la generació de residus a casa i altres temes relacionats amb l’alimentació al Prat de Llobregat.

Lloc: Cases d’en Puig (El Prat del Llobregat).
Hora: a les 18 h.

14/11. Seminari: Obrim el meló

Presentació de l’informe “Obrim el meló”, sobre les pèrdues alimentàries a Senegal, i taula rodona sobre les vulneracions i externalitats de la nostra alimentació.

Lloc: Lafede.cat (Barcelona)
Hora: 10-13 h.

Cafè-debat: Meló al febrer i altres distopies del sistema agroalimentari actual

A partir del nostre estudi de camp a Senegal sobre les pèrdues i el malbaratament d’aliments en la producció de cultius per a l’exportació, explorarem els impactes dels nostres hàbits de consum als països del Sud Global.

Lloc: Espai Consum Responsable, FoodCoop, Casa de l’Aigua, Casa Orlandai, Cooperativa Germinal.
Diverses dates i horaris durant el mes de novembre.

28, 29 i 30 de novembre. Càpsules formatives en línia “A l’escola #jonollenço”

Arriben les formacions per lluitar contra el malbaratament alimentari als centres educatius. Sessions dirigides a dotar de recursos i exemples transformadors a agents educatius de les escoles i instituts de la ciutat.

Lloc: En línia.
Quan:
28/11. De 18 – 19 h. Sessió dirigida a membres de gestores de menjador.
29/11. De 18 – 19 h. Sessió dirigida al professorat.
30/11. De 18 – 19 h. Sessió dirigida a membres de l’AFA.

05/12. Espigolada d’olives urbana a Lleida!

Recuperarem olives dels arbres de la mateixa ciutat. Necessitem moltes mans! Tots els quilograms recuperats es transformaran en litres d’oli que es repartiran a diverses entitats de la zona. 

Lloc: Plaça de les Víctimes del Terrorisme, Lleida.
Hora: 9:30 h. a 12:30 h.

14/12. Seminari: Prevenir el malbaratament alimentari a l’escola

Oportunitats de la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars i intercanvi d’experiències per fer créixer les Escoles #jonollenço

Lloc: Associació de Mestres Rosa Sensat, Av. de les Drassanes, 3.
Hora: 18 h. a 19:30 h.

Febrer. #BarcelonaEspigola

Espigolem les taronges amargues de diversos districtes de la ciutat de Barcelona per transformar-les en la melmelada “La Marga”!

Lloc: districte de Sant Andreu, districte de Sant Martí, districte de Ciutat Vella, districte de Gràcia, districte de les Corts i districte de l’Eixample.
Dies: del 2 al 5 de febrer.

12/03. WEBINARI. Coneixent el paper de les organitzacions socials a les polítiques alimentàries locals.

Organitzat pel Consell d’Organitzacions Socials de la Xarxa de Municipis per l’Agroecologia que presentem des d’Espigoladors i comptarà amb les experiències d’Arran de Terra, Garúa S.Coop, ISEC – UCO i La Magrana Vallesana.

Lloc: online
Hora: de 12 h a 14 h

21/03. Ja pots participar a l’enquesta alimentària del Prat del Llobregat!

Els resultats ens serviran per identificar les mancances i potencialitats del sistema alimentari local i acabar de definir l’estratègia.

Data: pots respondre fins el dia 21/03

04/04. Jornada d’intercanvi d’experiències alimentàries innovadores a espais educatius

Un espai per compartir experiències de sensibilització per a la millora alimentària a centres educatius, a través de l’Aprenentatge Servei o altres metodologies innovadores.

Lloc: La Casa Encendida, Madrid
Hora: 17 – 19:30 h

18/04. Residu Zero. Alternatives al model de consum i de generació de residus actuals.

Xerrada organitzada per Guanyem Girona en el marc del projecte que s’està impulsant a la ciutat “Girona Ciutat Circular”. Parlarem sobre el model d’Espigoladors.

Lloc: Centre Cívic Santa Eugènia, Girona.
Hora: 19 h

*Acte obert. No requereix d’inscripció prèvia

19, 20 i 21 d’abril. Fira Tapa.

Des d’Espigoladors hi serem dissabte i diumenge per explicar-vos tots els detalls de l’Estratègia Alimentaria del Prat i, a més, podreu gaudir d’activitats, música i molt més!

Lloc: Plaça Blanes, El Prat del Llobregat

24/04. Taller de cuina d’aprofitament

Realitzem un taller de cuina d’aprofitament en el marc de la XXXVII Setmana de la Cultura “(Re)Aprofita. Només tenim un planeta” organitzada pel L’Associació Cultural Les Monges en col·laboració amb l’Ajuntament de Roda de Berà.

Lloc: Casal Municipal Les Monges (Carrer Major, 2, Roda de Berà)
Hora: a les 19 h

*No requereix d’inscripció prèvia

29/04. WEBINARI. Tot el que sempre vam voler saber sobre la Llei de Prevenció de Pèrdues i Malbaratament Alimentari.

El gener del 2024 el Consell de Ministres va aprovar el projecte de Llei estatal de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari. Tot i que la iniciativa pot ser un gran avenç per a la sostenibilitat dels sistemes alimentaris, el text actual no recull la visió de l’agroecologia i els sistemes alimentaris territorialitzats.

Lloc: online
Hora: de 12 h a 14 h