Urban(eat)a

Urban(eat)a és un projecte que busca noves formes per promoure l’aprofitament alimentari als pobles i ciutats a partir dels fruits de l’arbrat urbà.

Les ciutats i els pobles del territori disposen d’un seguit d’arbres productors de fruits, flors o altres parts comestibles. Ara bé, no han estat plantats amb aquesta finalitat principal sinó amb altres usos merament decoratius, per al proveïment d’ombra a la ciutadania, i en el millor dels casos, com a refugis per a la captació de diòxid de carboni i la fauna per fer les ciutats més amigables.

Des d’Espigoladors volem treure profit a tots aquells fruits que, altrament i massa sovint, acabarien esdevenint residus proposant una gestió alternativa per prevenir el malbaratament alimentari que es produeix als nostres carrers. A la vegada, l’aprofitament d’aquests fruits esdevé una possible solució a d’altres problemàtiques associades com la brutícia que aquests mateixos fruits poden suposar a la via pública. D’aquesta manera fem arribar a la ciutadania els aliments de l’arbrat públic a través de nous productes alimentaris que impulsen nous nínxols per a una economia social i solidària.

Les opcions en són moltes: de les fruites com les taronges amargues o les llimones en podem fer melmelada, de les olives en podem fer oli d’oliva verge extra…

Una iniciativa global que identifica i aprofita els fruits de l’arbrat urbà, posant en valor aquests productes comestibles existents als nostres municipis d’una forma inclusiva i sostenible. Alhora, promou una activitat comunitària que permet l’empoderament i la participació activa del veïnat i les entitats locals del propi carrer, barri o població.

Aquests són alguns dels arbres amb fruits comestibles que pots trobar als teus carrers!

TARONGERS AMARGS
Citrus auranthium

LLIMONERS
Citrus limonium

OLIVERES
Citrus auranthium

AMETLLERS
Prunus dulcis

PINS PINYONERS
Pinus pinea

GARROFERS
Ceratonia siliqua

I MOLTS MÉS!

Què oferim?

Espigolades urbanes

Dinamitzem espigolades urbanes segons les necessitats de cada municipi per recollir i aprofitar els fruits de l’arbrat urbà. Una activitat dinàmica, inclusiva i comunitària que implica una participació directa del veïnat i del teixit social local.

Transformació dels fruits

Busquem opcions per transformar el producte recuperat per retornar-lo a la ciutadania i al municipi, ja sigui al nostre obrador d’inserció laboral es im-perfect® o bé a través d’obradors externs o indústries transformadores com pot ser el molí d’oli. Sempre, realitzant les analítiques pertinents en laboratoris a tots els productes abans i després de ser transformats.

Activitats de sensibilització

Des de tallers a l’aula fins a tallers de cuina d’aprofitament. Per a escoles o instituts, per a entitats i col·lectius, o oberts per al veïnat i la ciutadania en general. Un programa adaptat a les demandes de cada municipi.

Nous aprofitaments

Acompanyem els municipis a identificar i desenvolupar les eines necessàries per impulsar noves propostes (I+D) per l’aprofitament dels fruits urbans amb una mirada d’economia verda i circular.

Ets un municipi i vols formar part del projecte?

Què hem fet fins ara?

Espigolades urbanes de taronja amarga

Hem dinamitzat espigolades urbanes de taronja amarga en carrers, places i patis d’escola de diversos municipis del territori.

Espigolades urbanes d’olives

Hem dinamitzat espigolades urbanes d’olives a Reus i a Lleida.

Espigolades urbanes de llimones

Hem dinamitzat espigolades urbanes de llimona al Prat del Llobregat.

Transformació en oli

Hem transformat les olives recuperades a Lleida i Reus en oli d’oliva verge extra en molins i els hem entregat a entitats socials dels municipis.

Transformació en melmelada institucional

Hem transformat taronges amargues dels municipis participants en melmelades institucionals al nostre obrador es im-perfect®.

Elaboració de 10.000 pots de melmelada denuncia

Hem elaborat melmelada de taronja amarga i de llimona per denunciar el malbaratament alimentari de tots aquests fruits urbans comestibles.

Espigolades urbanes amb tallers d’aprofitament

Hem dinamitzat espigolades urbanes acompanyades de tallers d’aprofitament alimentari participatius per sensibilitzar a la ciutadania sobre la problemàtica.


Mapa de municipis comestibles

Són moltes les zones de ciutats i pobles que tenen arbrat amb fruits comestibles que poden deixar de ser un residu i convertir-se en un recurs. A través d’aquest mapa podràs consultar tots els municipis que ja s’han sumat a la iniciativa, quines zones hem espigolat, les persones i entitats que hi han participat i els quilograms que hem recuperat! També, podràs descobrir municipis que tenen un gran potencial per convertir-se en comestibles, ja que disposen de grans quantitats d’arbrat amb fruits.

Caminant pel teu municipi has detectat arbrat urbà? No ho dubtis i explica’ns-ho per poder fer créixer el nostre mapa!

QUÈ HEM ACONSEGUIT?

11

Municipis participants

municipis participants

69

Municipis mapejats

municipis mapejats

312

Title

persones participants

398

Arbres espigolats

arbres espigolats

4337

Kg recuperats

kg recuperats


El projecte a la premsa


Diari Segre

Voluntaris espigolen uns 200 quilograms d’olives en tres barris de Lleida per ajudar entitats socials

Social.cat

Voluntaris espigolen uns 200 quilograms d’olives en tres barris de Lleida per ajudar entitats socials

Altafulla Ràdio

Jornada per espigolar taronges a Torredembarra, aquest divendres.

Ajuntament de Torredembarra

Prova pilot per aprofitar els fruits dels
espais públics.

Torredembarra Actualitat

Torredembarra du a terme una prova pilot per aprofitar els fruits dels arbres dels espais públics.

TN comarques (TV3)

La Fundació Espigoladors porta el projecte d’aprofitament dels arbres fruites a Torredembarra.

Diari Tarragona

Torredembarra utilizará sus naranjas para hacer mermelada.

Ona La Torre

Prova pilot per aprofitar els fruits dels arbres dels espais públics.

InfoCamp Tarragona

Torredembarra inicia la prova pilot per aprofitar els fruits dels arbres dels espais públics.

Tac12. Torredembarra

Torredembarra engega un projecte per aprofitar els fruits del seu arbrat públic.

Ràdio Canet. Els 4 cantons.

L’Ajuntament de Canet i la Fundació Espigoladors signen un conveni per l’elaboració de melmelada de taronja amarga de Canet.

La Vanguardia

Canet de Mar elabora mermelada con las naranjas de los frutales de las calles.

La Clau

L’Ajuntament de Canet de Mar, en col·laboració amb la Fundació Espigoladors, ha posat en marxa la elaboració de melmelada de taronja amarga.

El Far.cat

La Fundació Espigoladors promou l’aprofitament alimentari dels fruits de l’arbrat urbà.

El Prat Digital

Espigoladors promou l’aprofitament alimentari de les fruites dels arbres urbans.

Món sostenible

Neix un projecte per recollir, aprofitar i menjar els fruits dels arbres fruiters dels pobles i ciutats.

El Prat al Dia

La fundació espigoladors presenta el projecte Urban(eat)a per promoure l’aprofitament alimentari dels fruits de l’arbrat urbà dels municipis del territori.


Altres iniciatives internacionals relacionades

  • Falling Fruit. Una ONG que quantifica a nivell internacional mitjaçant un mapa interactiu la riquesa culinària dels carrers de les nostres ciutats. Descobriu-la!
  • Linaria. Una ONG que ha ideat “Frutta Urbana”, el primer projecte italià que mapeja, reccull i distribueix fruita de la ciutat de Roma i crea nous horts. Descobriu-la!
  • Vild Mad. Una aplicació que presenta la naturalesa danesa perquè la ciutadania pugui conèixer les fruites, fruits i herbes presents al seu territori i descobrir com recol·lactar-les i cuinar-les. Descobriu-la!