Arranquem el projecte europeu Soulfood per buscar solucions tecnològiques per lluitar contra les pèrdues i el malbaratament alimentari

Arranquem el projecte europeu Soulfood per buscar solucions tecnològiques per lluitar contra les pèrdues i el malbaratament alimentari

Una iniciativa liderada per la Diputació de Tarragona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, REDESSA, el Clúster TIC Catalunya Sud, la Fundació Espigoladors i altres socis europeus. Tindrà una durada de dos anys i compta amb finançament del Fons Social Europeu Plus.

Soulfood és un projecte impulsat amb l’objectiu de lluitar contra les pèrdues i el malbaratament alimentari. Durant dos anys, buscarem fórmules basades en la innovació tecnològica per tal de prevenir les pèrdues i, també, poder fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials.

La iniciativa consta de quatre paquets de treball: la gestió i coordinació, la identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible, la identificació de solucions per millorar les iniciatives socials de distribució alimentària i la comunicació.

Des d’Espigoladors en liderem el tercer paquet. Gràcies a l’espigolament, hem pogut teixir una xarxa de productors i productores agrícoles arreu del territori que tenen un fort compromís amb l’aprofitament, a més de conèixer sobre el terreny la realitat d’aquesta problemàtica. També, tenim una llarga trajectòria de col·laboració amb entitats socials de distribució d’aliments. És per això que la nostra tasca en el marc del projecte consistirà, entre d’altres, en identificar solucions per millorar la canalització dels excedents cap a iniciatives socials de distribució d’aliments i elaborar els informes amb els resultats de les investigacions.

És fonamental sumar esforços per avançar cap a la prevenció i la reducció de les pèrdues d’aliments i garantir el dret bàsic a una alimentació saludable i sostenible. El projecte Soulfood, permetrà fer un pas endavant en la identificació de reptes, bones pràctiques i solucions innovadores tant en l’àmbit de la prevenció com en el de la donació.

Els socis del projecte:

La Diputació de Tarragona: lidera i coordina el bon funcionament del projecte, ja que assessorarà i farà el seguiment de les tasques dels altres socis. A més també en coordinarà la comunicació i divulgació.

L’Ajuntament de Reus, que hi participa a través del Centre Social el Roser i REDESSA: coordinarà l’organització de la conferència final del projecte i participarà de diferents activitats, com la identificació de les necessitats dels productors locals sobre el malbaratament alimentari o posar a prova una eina digital que connecti productors i iniciatives socials.

El Clúster TIC Catalunya Sud: liderarà el paquet de treball que identificarà i provarà solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible i participarà de diverses activitats del projecte.

El Lithuanian Innovation Center: coordina algunes tasques, com la identificació de les necessitats de productors locals sobre el malbaratament, l’elaboració d’un informe amb els aprenentatges i conclusions o l’organització d’esdeveniments d’aprenentatge mutu entre productors locals i iniciatives socials, a més de participar d’altres activitats.

El Digital Innovation Hub Agri-Food de Lituània: participa de diferents activitats del projecte, com la identificació de bones pràctiques o les proves de l’eina digital que es desenvoluparà.

L’Ajuntament de Roman, de Romania: també participarà de diferents activitats del projecte, com les proves de l’eina digital que es desenvoluparà per fer connectar productors i iniciatives socials o la identificació de bones pràctiques.

L’ONG Boroume – Saving food saving lifes, de Grècia: participarà de diverses activitats del projecte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.