LLUITEM PER L’APROFITAMENT ALIMENTARI
La Fundació Espigoladors és una organització sense ànim de lucre que lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari a la vegada que empodera persones en risc d’exclusió social d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
Som un model d’empresa social que actua sobre tres necessitats socials a la vegada i les connecta: lluitar per l’aprofitament alimentari, garantir el dret a una alimentació saludable i crear oportunitats laborals per a col·lectius en situació de risc d’exclusió social.
COM HO FEM?
Treballem per reduir i prevenir el malbaratament alimentari i per fomentar el dret a una alimentació saludable i sostenible des d’una mirada inclusiva, transversal i empoderadora.
Espigolaments
i aprofitament
alimentari
Mitjançant acords amb
productors i productores,
organitzem espigolades amb
voluntariat als camps per
recollir fruites i verdures que
són descartades del circuit
comercial per diversos motius,
com ara una reducció dels
preus, un excés d’oferta
o per qüestions estètiques,
entre d’altres.
Garantia del dret a l’alimentació saludable i sostenible
Treballem en xarxa amb entitats socials i serveis de distribució gratuïta d’aliments (SDA) per distribuir la fruita i verdura espigolada, alhora que impulsem projectes per transformar el paradigma d’ajuda alimentària actual cap a models més participatius i empoderadors.
Coneixement
i recerca
Mitjançant un enfocament de treball de recerca dirigida a l’acció i metodologies innovadores i participatives, impulsem la generació de coneixement sobre sistemes
agroalimentaris sostenibles, sobirania alimentària i aprofitament alimentari.
Educació i sensibilització
Creiem que l’educació és l’eina de transformació social més potent, i que els i les joves són el motor de canvi de la nostra societat. Impulsem projectes educatius (ApS, tallers, formació a docents) i activitats de sensibilització per a la ciutadania sobre pèrdues i malbaratament alimentari i cuina d’aprofitament.
Transformació alimentària i inserció laboral
Recuperem excedents i fruita i verdura descartada per raons estètiques i les transformem en les conserves 100% vegetals i naturals es im-perfect®. A la vegada, al nostre obrador oferim oportunitats laborals a persones en risc d’exclusió social.
Comunicació i incidència
Promoure un canvi de consciència social és imprescindible per construir un món millor i afrontar reptes globals com les pèrdues i el malbaratament alimentari. Volem recuperar entre la ciutadania la cultura de l’aprofitament alimentari i, a la vegada, denunciar i visibilitzar les injustícies del sistema alimentari actual.
QUÈ HEM ACONSEGUIT?
Tones d’aliments recuperats
Tones d’emissions de CO2 evitades
Milions l. aigua estalviats
Milions de litres d’aigua estalviats
Racions d’aliments servits (300 g)
Productors/es
Productors i productores compromesos
Accions de sensibilització #jonollenço