Food Relations: cuina d’aprofitament, interculturalitat i empoderament

Food Relations: cuina d’aprofitament, interculturalitat i empoderament

Aquest mes de juliol va concloure la tercera edició del Food Relations, un programa europeu impulsat per l’ONG ABD i en el qual la Fundació Espigoladors hi hem col·laborat fent tallers de cuina intercultural i d’aprofitament. L’objectiu del programa és la inserció social i laboral de dones migrants i refugiades en risc d’exclusió social del barri de Sants; les activitats es van desenvolupar als fogons de la cuina del recinte de Can Batlló, un espai referent en projectes alternatius i de l’economia social a Barcelona.

“Mai havia après a improvisar, a fusionar… a trobar solucions imaginatives per no tirar menjar

El repte anual del programa consisteix en què les 14 participants han de cuinar i planificar un “menú fusió” que inclou àpats propis del país d’origen de cadascuna: “Food Relations per mi és un projecte innovador i diferent, perquè una cosa tan quotidiana com és el menjar adquireix una importància molt gran a l’hora de conèixer altres cultures com per exemple l’àrab, que sempre m’havia cridat l’atenció però mai havia tingut l’oportunitat de descobrir-la”, explica la Mariel, originària d’Hondures, mentre prepara unes pupusas, que són unes petites truites fetes amb farina de blat de moro i quesillo, un formatge molt popular a Llatinoamèrica. Mentre pasta les pupusas sobre la taula i les passa per la paella, explica que ella és una apassionada de la cuina (i de la història), però que en tots els cursos i formacions que ha fet mai havia après tants trucs d’aprofitament com al Food Relations: “mai havia après a improvisar, a fusionar… a trobar solucions imaginatives per no tirar menjar. No sabia que es podia fer paté de les fulles d’una carxofa! Una altra de les coses que m’agraden d’aquest programa és que tinc l’oportunitat d’aportar els meus coneixements i la meva cultura a la vegada que estic aprenent coses noves”.

Qui també mostra molt d’entusiasme per l’intercanvi cultural del programa és la Guadalupe, originària de Perú. Té 23 anys, i aprofita cada moment per expressar el seu entusiasme per aprendre noves habilitats: “estic en una etapa de la meva vida en la que vull aprendre moltíssim i, en matèria de cuina, els tallers del Food Relations m’han obert la ment, hi ha tantes coses que no sabia…!”; si bé la seva mare i la seva àvia li havien ensenyat trucs per aprofitar el menjar, no s’havia parat a pensar en l’estalvi energètic: “Les companyes ens han donat molts consells que ara aplico a casa i que em permeten ajudar al medi ambient amb gestos tan petits com posar a bullir un cassó”. La seva aportació al menú és una causa limeña, un plat fet de patata, pollastre i verdures que, segons la Guadalupe, es va inventar després d’una guerra i ara és un símbol de reunió i concòrdia que actualment es consumeix en celebracions amb amics i/o familiars.

En matèria de cuina, els tallers del Food Relations m’han obert la ment, hi ha tantes coses que no sabia…!

Totes dues participants destaquen el vincle que s’ha format entre elles i les altres participants: “agraeixo moltíssim l’oportunitat d’haver conegut a les altres noies: són estupendes!”, remata la Mariel. Més enllà dels coneixements de cuina, les participants intercanvien les seves experiències vitals com a dones i migrants arribades a un país on malauradament encara es topen amb moltes barreres; totes elles ara formen part d’una “família” en la qual les unes cuiden de les altres.

Des d’Espigoladors ens sentim molt orgulloses d’haver participat en aquest projecte i agraïm infinitament a Food Relations, ABD i Can Batlló que hagin comptat amb nosaltres en aquest procés d’empoderament i lluita per l’aprofitament alimentari d’aquestes dones valentes i genials. Esperem amb ganes la propera edició!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *