#BarcelonaEspigola 2024

Del 2 al 5 de febrer torna #BarcelonaEspigola per donar una segona vida a les taronges amargues de la ciutat. Per tercer any consecutiu, l’acció es durà a terme als districtes de Gràcia, les Corts, Sant Martí, Ciutat Vella, Sant Andreu i, per primera vegada, al districte de l’Eixample. Voluntaris i voluntàries d’entitats i veïns i veïnes dels districtes participaran en les respectives espigolades, coordinades per Espigoladors.

Les taronges recollides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades en melmelada a l’obrador social es im-perfect®. Una melmelada batejada amb el nom de “La Marga”, que serà distribuïda per entitats socials de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària, risc d’exclusió social, o altres situacions de risc. 

Participa a les espigolades!

Inscripcions obertes a partir del 15 de gener fins al divendres 2 de febrer. Places limitades fins a completar els grups (60 persones voluntàries a cada districte)

*En el cas de les Corts i l’Eixample no hi ha formulari d’inscripció ja que l’activitat es durà a terme amb centres educatius del districte. Si teniu ganes de participar en les espigolades, us podeu inscriure a qualsevol altre districte!

Sobre el projecte: Recuperació i transformació de taronja amarga de carrer a la ciutat de Barcelona

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen places, parcs i carrers de la ciutat. El districte amb més tarongers de taronja amarga és Sant Andreu, amb un 35% del total de la ciutat, i aquí és on es va iniciar el projecte el 2021.

Des de l’Ajuntament de Barcelona i amb l’impuls de Parcs i Jardins, desenvolupem aquesta iniciativa a sis districtes de la ciutat amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments, amb iniciatives d’economia circular i verda que fomenten la participació ciutadana per avançar cap a un model de ciutat més justa i sostenible.

L’objectiu és que les taronges amargues de la ciutat deixin de ser residus per donar-los una segona vida: les recollim amb les entitats i el veïnat, i les convertim en melmelada de taronja amarga, batejada a sant Andreu com La Marga.

Per altra banda, el projecte també compta amb accions de sensibilització més enllà de les espigolades. Des d’Espigoladors durem a terme una sèrie de tallers a centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb els infants, joves i ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.

En l’edició del 2023, el projecte va comptar amb la participació de més de 300 voluntaris i voluntàries en les espigolades i es van recuperar i transformar un total de 2.671 kg de taronja amarga. 11.400 unitats de melmelada “La Marga” que van anar a parar a entitats socials de la ciutat.