Del 2 al 5 de febrer, per tercer any consecutiu, hem espigolat els carrers de sis districtes de la ciutat de Barcelona en el marc de la iniciativa #BarcelonaEspigola per donar una segona vida a les taronges amargues de la ciutat. Enguany, l’acció s’ha dut a terme als districtes de Gràcia, les Corts, Sant Martí, Ciutat Vella, Sant Andreu i, per primera vegada, al districte de l’Eixample. Més de 600 voluntaris i voluntàries d’entitats socials i veïns i veïnes dels districtes han participat en les respectives espigolades, coordinades per Espigoladors. Una acció que aquestany ha batut tots els rècords i durant la qual hem espigolat un total de 5.375 kg de taronja amarga, un èxit total.
Les taronges recollides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, han estat processades i transformades en melmelada a l’obrador social es im-perfect®. Una melmelada batejada amb el nom de “La Marga”, que s’ha distribuït per entitats socials i veïnals de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària, risc d’exclusió social, o altres situacions de risc.
QUÈ HEM ACONSEGUIT?
kg #barcelonaespigola
kg recuperats
participants
participants a les espigolades
La Marga
unitats de La Marga repartides
participants tallers TA
participants als tallers de sensibilització
Us esperem a tots i totes a l’edició de #BarcelonaEspigola 2025!
Sobre el projecte: Recuperació i transformació de taronja amarga de carrer a la ciutat de Barcelona
La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen places, parcs i carrers de la ciutat. El districte amb més tarongers de taronja amarga és Sant Andreu, amb un 35% del total de la ciutat, i aquí és on es va iniciar el projecte el 2021.
Des de l’Ajuntament de Barcelona i amb l’impuls de Parcs i Jardins, desenvolupem aquesta iniciativa a sis districtes de la ciutat amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments, amb iniciatives d’economia circular i verda que fomenten la participació ciutadana per avançar cap a un model de ciutat més justa i sostenible.
L’objectiu és que les taronges amargues de la ciutat deixin de ser residus per donar-los una segona vida: les recollim amb les entitats i el veïnat, i les convertim en melmelada de taronja amarga, batejada a sant Andreu com La Marga.
Per altra banda, el projecte també compta amb accions de sensibilització més enllà de les espigolades. Des d’Espigoladors durem a terme una sèrie de tallers a centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb els infants, joves i ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.
En l’edició del 2023, el projecte va comptar amb la participació de més de 300 voluntaris i voluntàries en les espigolades i es van recuperar i transformar un total de 2.671 kg de taronja amarga. 11.400 unitats de melmelada “La Marga” que van anar a parar a entitats socials de la ciutat.
El projecte a la premsa
El Periódico
Vuelve la recogida de naranjas amargas en Barcelona para hacer mermelada solidaria
Lluïsos de Gràcia
Vine a espigolar les taronges amargues de Gràcia el pròxim 4 de febrer de 10 a 13 hores
L’Exprés de Sant Andreu
L’alumnat andreuenc protagonitzarà l’espigolada d’enguany
El Nacional
Sis districtes de Barcelona espigolaran taronges amargues per fer-ne melmelada
Fem Gràcia
Barcelona Espigola: Recol·lecció de taronges amargues i participació voluntària
El Periódico
La primera cosecha de naranjas del Eixample ya es mermelada
El Periódico
Barcelona estudia “cosechar” olivos callejeros tras el éxito de la mermelada de naranja: “Hay potencial”
Betevé
La melmelada de les taronges de Ciutat Vella es reparteix amb voluntat solidària
La Vanguardia
‘La Marga’, la especial mermelada de Barcelona hecha con naranjas de los árboles de sus calles