(r9)Alimenta, o com promoure el canvi a les organitzacions del sector agroalimentari cap a la reducció de les pèrdues i el malbaratament d’aliments

(r9)Alimenta, o com promoure el canvi a les organitzacions del sector agroalimentari cap a la reducció de les pèrdues i el malbaratament d’aliments

En els darrers mesos, la Fundació Espigoladors hem desenvolupat el programa de formació i assessorament “(r9)Alimenta – Las Rs de las pérdidas i el desperdicio alimentario para la economía verde”. L’objectiu: acompanyar persones treballadores del sector agroalimentari de Múrcia i Andalusia dotant-los de coneixements i competències en matèria de sostenibilitat i economia verda.

La prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari (PMA) representen un tema clau per a l’actual lluita contra la crisi climàtica. És per això que aquesta problemàtica ha anat adquirint rellevància a les agendes polítiques, tant a nivell nacional com internacional.

Als Objectius de Desenvolupament Sostenible, establerts per les Nacions Unides el 2015 i paraigües de moltes de les accions legislatives del moment present, es proposa: “D’aquí al 2030, reduir a la meitat el malbaratament d’aliments per càpita mundial en la venda al detall i a nivell dels consumidors i reduir les pèrdues d’aliments a les cadenes de producció i subministrament, incloses les pèrdues posteriors a la collita” (ODS, 12.3).

Quines mesures s’estan prenent des dels governs per assolir aquest objectiu?

  • La Comissió Europea ha establert una metodologia de quantificació comuna i l’obligatorietat que els estats membres reportin la quantitat de PMA que generen anualment.
  • A Catalunya, la llei de prevenció i reducció de les PMA aprovada el 2020 estableix mesures per a totes les baules de la cadena alimentària. Per exemple, és obligatori que les empreses del sector agroalimentari tinguin plans de prevenció de les PMA.
  • A nivell estatal, s’està treballant en l’avantprojecte de llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari que hauria de sortir a la llum aquest mateix 2022. Tot i les demandes de les entitats socials i col·lectius activistes, cal veure en quina mesura exigirà mesures de prevenció i reducció de les PMA a les empreses agroalimentàries.

(r9)Alimenta: un programa impulsat per promoure el canvi a organitzacions del sector agroalimentari i de l’economia verda

En aquest context, cal que hi hagi professionals, tant del sector empresarial, com d’entitats socials i de l’administració, que estiguin formats en aquesta temàtica i siguin claus perquè el sector compleixi les futures obligacions legislatives, a més d’esdevenir exemple d’iniciatives per aprofitar aliments.

Sota aquesta premissa, des de la Fundació Espigoladors hem impulsat i desenvolupat el projecte “(r9)Alimenta – Las Rs de las pérdidas y el desperdicio alimentario para la economía verde” , amb el suport del Programa Empleaverde, iniciativa posada en marxa per la Fundación Biodiversidad a través del Fons Social Europeu.

Un programa de formació i assessorament a través del qual hem acompanyat durant 7 mesos persones treballadores d’empreses agroalimentàries, entitats socials i institucions públiques dotant-los de coneixements i competències en matèria de sostenibilitat i economia verda. En especial, s’ha aprofundit en la temàtica de les PMA, visibilitzant-ne els impactes, reflexionant sobre les seves causes i identificant com podem combatre-les, tant a través de la prevenció com de la revalorització.

El projecte s’ha emmarcat a les comunitats autònomes d’Andalusia i Múrcia, dues de les regions on es concentra la producció agroalimentària d’Espanya i, per tant, amb un gran nombre d’actors que treballen en aquest sector clau per lluitar contra les PMA .

Els reptes de les participants: tres testimonis en el marc de la conscienciació i la transformació alimentària

En una segona fase, els i les participants de (r9)Alimenta han pogut treballar un cas pràctic o projecte vinculat a la seva activitat laboral que contribuís a la lluita contra les PMA. Per això, es van realitzar sessions d’assessorament personalitzats entre els i les assistents al curs i professionals de l’equip d’Espigoladors, que els van acompanyar en el desenvolupament i concreció de la seva iniciativa.

Han estat molts els reptes que han sorgit, des de diversos àmbits i amb diferents enfocaments. Donem veu, en aquest article, a tres de les iniciatives plantejades.

“Huelva se alimenta cuidando su diversidad cultural y ambiental” és el nom del projecte pedagògic ideat i desenvolupat per Isabel Brito, biòloga, activista ambiental i funcionària del Servei de Medi Ambient i Energia de la Diputació de Huelva.

Com ens explica en primera persona, “aquest nom incorpora el concepte de Huelva com a territori que alimenta, dins i fora de les nostres fronteres. Se la coneix com a rebost d’Europa. La proposta se centra en els aliments locals i els aliments procedents de països llatinoamericans que actualment formen part de la nostra cuina. Ens proposa recuperar sabers, a través de l’aprofitament d’aliments a les nostres receptes culinàries. I ens convida a incorporar el sabor de qualitat que ens ofereix el nostre entorn natural divers i únic, encarnat per les deveses, els aiguamolls, l’Andévalo i la costa.”

La diversitat cultural i ambiental són dos eixos claus de la seva iniciativa, que es materialitzarà en una maleta pedagògica: un recurs educatiu per sensibilitzar, mitjançant l’aprofitament alimentari, sobre la importància de tenir una alimentació saludable i sostenible. “A través d’onze activitats senzilles però divertides en què, a través del joc, els tallers, les excursions, les visites, les noves tecnologies i els receptaris d’aprofitament, tots i totes puguem apropar-nos més a la nostra cultura culinària, i al mateix temps contribuir a conservar-la”, ens explica la Isabel.

Isabel Brito, en l’entorn del Parc Natural de Doñana.

La Susana i la María José són integrants de l’Associació Subbètica Ecològica. Situada a Cabra (Còrdova), l’associació uneix famílies productores amb famílies consumidores, petits establiments, grups de consum i menjadors escolars al voltant de l’alimentació ecològica. El projecte compta també amb un obrador de conserves, motiu principal pel qual es van unir al programa. “El reaprofitament d’excedents i la consciència per no desaprofitar aliments és a la base del treball d’elaboració de conserves i elaborats que realitzem. Poder conèixer més a fons la problemàtica i l’experiència d’altres col·lectius és allò que ens va fer sumar-nos al programa”, ens comenten.

Durant l’assessorament, vam detectar aspectes de millora en matèria de comunicació i màrqueting, així com en els processos productius de l’obrador, a partir dels coneixements de l’equip d’Espigoladors i del seu obrador es im-perfect. “La idea és, per una banda, poder millorar els nostres processos i conèixer els nostres rendiments i possibilitats, per poder ajudar les nostres famílies de l’horta amb els seus excedents. I, de l’altra, saber transmetre a les nostres famílies consumidores la importància de comprar els nostres productes no només pel caràcter saludable, local i ecològic, sinó per aquesta aposta que fem perquè aquesta pèrdua de productors no es produeixi”, expliquen la Susana i la María José.

A l’obrador ecològic de la Subbètica elaboren tot tipus de conserves vegetals, com ara salses i adobats.

Borja del Valle, actualment consultor ambiental, es va unir al programa sent tècnic de medi ambient de la Mancomunitat Turística de Sierra Espuña, a Múrcia. En concret, estava involucrat en el projecte Agroeconatura, que té l’objectiu de fomentar la venda i el consum de productes locals, així com dignificar el paper de la pagesia.

Al seu pas per (r9)Alimenta ha treballat en l’elaboració d’una guia per fomentar la sostenibilitat al projecte a través de la prevenció de les PMA. Un decàleg de consells i aspectes clau per a la producció primària, la venda al detall i la restauració que està pendent de publicació. “El que volia és, per una banda, crear consciència sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari i, per altra banda, ajudar els sectors amb què treballava perquè poguessin optimitzar els seus recursos i reduir aquest tipus de residus”, explica en Borja.

Tres exemples que, juntament amb les altres iniciatives de (r9)Alimenta, esperem i desitgem que es converteixin en referents i fonts d’inspiració per a altres organitzacions, empreses o entitats que vulguin passar a l’acció per fer front a la urgent i necessària reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.