(S)àvies: recuperant sabers culinaris per a un futur més sostenible
Un projecte que impulsem de la mà d’ABD-ONG i Rezero on estem acompanyant dos grups de persones majors de 60 anys a recuperar, ampliar i compartir els seus sabers vers la cultura alimentària i culinària. L’objectiu final és convertir-les en líders comunitàries per fomentar la sobirania alimentària, el consum sostenible i la cultura residu zero entre els veïns i veïnes dels seus barris.
Les (S)àvies s’estan convertint, així, en activistes i alhora altaveus per a tota la ciutadania de Barcelona per promoure hàbits alimentaris més sostenibles.
Com ho estem fent?
Fase 1: Capacitació i recuperació de sabers.
Hem realitzat 10 sessions amb formadors i formadores expertes en sostenibilitat del model agroalimentari, el malbaratament alimentari, els impactes dels residus i l’ús de plàstics, el consum crític i la comunicació activa.
Fase 2: Exprimim-nos pel clima. Ideació de les diferents intervencions.
Hem realitzat un acompanyament de 10 sessions en què, a través de tècniques guiades de creació d’idees, les participants han dissenyat, en petits grups d’entre 4-5 persones, projectes comunitaris per transmetre el seu coneixement per lluitar contra el canvi climàtic a partir de l’alimentació saludable i sostenible als veïns i veïnes del barri.
Fase 3: Implementació de les intervencions.
Actualment, estem donant suport a l’execució de les intervencions dissenyades: activitats dirigides, xerrades, material de difusió, etc. a veïns i veïnes dels districtes per tal de promoure la sobirania alimentària d’una manera pràctica i vivencial.
La primera acció que han impulsat les (S)àvies pel clima, ha estat una espigolada d’albercocs al Baix Llobregat amb veïnes i membres de les entitats Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom i CRI Creu dels Molers del barri del Poble-sec. Descobreix-la!
Les (S)àvies de la Font d’en Fargues van organitzar un tast de plats per gaudir del menjar sobrer alhora que cuidem el planeta durant la Festa Major del seu barri.
Les (S)àvies pel clima del Poble-sec van dinamitzar dos tallers de cuina d’aprofitament realitzats al Centre Cívic El Sortidor. Ho van fer de la mà de joves del Pla d’Acollida del Poble-sec i d’un grup de Serveis Socials de Sant Joan de Déu.
Ens trobem aquí! Fase 4: Continuïtat de les accions.
Fins al juliol del 2025, des de la Fundació Espigoladors impulsarem diverses accions per donar continuïtat al projecte. Sota el paraigües del cicle “Aprofitar és de (S)àvies” fomentarem l’alimentació sostenible i la cuina d’aprofitament entre els veïns i veïnes del Poble-sec i de la Font d’en Fargues.
Tot plegat per poder transmetre, també, tots els sabers que hem compartit amb les nostres (S)àvies pel clima.
Molt aviat en podreu descobrir més detalls!