Senegal

Obrim el meló: L’impacte de les pèrdues alimentàries a Senegal en la producció de cultius per a l’exportació al Nord Global

L’informe Obrim el meló: L’impacte de les pèrdues alimentàries al Senegal en la producció de cultius per a l’exportació al Nord Global pretén seguir amb la nostra línia de recerca en relació amb les pèrdues d’aliments ampliant-la amb una mirada de justícia social i global.

Viatgem al Senegal, de la mà de l’ONGD CERAI, per conèixer els impactes socials i ambientals de les pèrdues i el malbaratament alimentari durant la producció i distribució de cultius per a l’exportació a països del Nord Global. Un treball que ens ha permès, també, visibilitzar altres vulneracions de drets i l’alt cost ecològic del sistema alimentari imperant per als països del Sud Global.

Per fer-ho, ens centrem en l’anàlisi del cultiu del meló, un exemple paradigmàtic en ser el principal producte hortofructícola importat a Espanya des del Senegal per abastir el mercat més enllà de l’estacionalitat local. Un mercat fonamentat en la “utopia” de tenir a l’abast una oferta il·limitada de productes tot l’any. Una falsa utopia totalment desconnectada dels límits ecològics i de les vulnerabilitats de drets que hi pugui haver darrere.

El model de consum deslocalitzat dels països del Nord Global passa factura. Quines realitats hi ha darrere d’aquests aliments quilomètrics que consumim? Què passa amb tots aquells aliments que es descarten als països del Sud Global? Quins altres imaginaris són possibles per assolir un sistema agroalimentari més sostenible i defensor de la sobirania alimentària dels territoris?

Obrim el meló.