Menj_art_e millor

Tens entre 18 i 30 anys i vols abordar problemes i reptes actuals de manera creativa?

Ja és aquí, “Menj_art_e millor: joves artistes per una alimentació sostenible” un projecte d’Espigoladors amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona adreçat a talents emergents amb ganes d’abordar problemes i reptes actuals de manera creativa i incorporant noves mirades i relats des de l’art. Llenguatges i narratives que permetin visibilitzar els impactes del model agroalimentari actual, sacsejar consciències, motivar la ciutadania i els agents clau a passar a l’acció o imaginar noves utopies i alternatives. D’aquesta convocatòria oberta de propostes artístiques, en naixerà la primera mostra d’art jove per l’alimentació sostenible impulsada per Espigoladors, que tindrà lloc a Barcelona el novembre del 2024.

Descripció i temàtica

Convocatòria oberta de peces o propostes artístiques que tractin temàtiques vinculades als impactes del model agroalimentari actual (malbaratament alimentari, cultura de l’aprofitament, pagesia, dret a l’alimentació, desigualtats i vulneracions de drets, sobirania alimentària…).

Les temàtiques es poden abordar des de diferents disciplines artístiques: pintura, fotografia, audiovisual, fanzine, llibre d’artista, il·lustració, collage, disseny especulatiu, art conceptual, performance, instal·lació, etc.

Un jurat format per professionals del sector del disseny, l’art i la sostenibilitat seleccionaran cinc de les propostes presentades, que seran exposades durant el mes de novembre a Barcelona en un esdeveniment organitzat per Espigoladors. Una mostra que serà plantejada com a itinerant per ser exposada en altres espais de la ciutat que hi tinguin interès.

Qui hi pot participar?

Estudiants d’entre 18 i 30 anys de cicles formatius, grau universitari, màster o postgraus vinculats a disciplines artístiques, de disseny, fotografia o comunicació audiovisual, o altres perfils afins. Per presentar la proposta cal estar estudiant o haver finalitzat els estudis en els darrers 2 anys, com a màxim.

Quan?
  • La convocatòria per presentar les propostes artístiques s’obrirà el dijous 25 de juliol de 2024 i finalitzarà el dijous 31 d’octubre de 2024. El termini de presentació de candidatures comprèn el període entre ambdues dates (incloses).
  • Durant el mes d’octubre, l’entitat es posarà en contacte amb les persones autores de les peces seleccionades per coordinar la preparació de la mostra, que tindrà lloc a Barcelona durant el mes de novembre.
ACTIVITAT AJORNADA | L’Espigolada i la Hackathon

Per a la participació a la convocatòria oberta es recomana participar a l’Espigolada i la Hackathon que organitzarà Espigoladors durant la tardor 2024 (dia per determinar). Una jornada que tindrà lloc en l’entorn del Parc Agrari del Baix Llobregat i que permetrà conèixer de primera mà la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i altres impactes del sistema agroalimentari actual. L’activitat comptarà amb:

  • Una part pràctica mitjançant l’Espigolada al camp de fruites o verdures que per raons estètiques no seran acceptades pel mercat i per tant ja no es colliran. Tot el que aconseguim recuperar s’entregarà a entitats socials properes que ho faran arribar a persones en situació de vulnerabilitat.
  • Una part més teòrica, a través de la Hackathon on es plantejaran els principals reptes del model agroalimentari imperant i les seves conseqüències, especialment a nivell social i ambiental i es treballarà tot plegat en un espai d’intercanvi de coneixements i creativitat.

Convocatòria oberta de candidatures

Per participar a la convocatòria cal emplenar el formulari de participació i, posteriorment, enviar per correu electrònic un document pdf amb la imatge o imatges de la peça o de l’acció (en el cas de projectes vinculats a intervencions artístiques o performance). Aquestes han de poder encabir-se dins d’un document mida A1 en format vertical.

El material s’ha d’enviar a l’adreça de correu electrònic comunicacio@espigoladors.com amb l’assumpte “Convocatòria Menj_art_e millor”. Es demana a les persones participants l’elecció d’un pseudònim, sota el qual s’enviaran les candidatures al jurat.

El jurat:
  • Cinta Tort (“Zinteta”), combina la mediació cultural i la docència amb projectes de recerca i creació artística on investiga en relació amb els processos comunitaris d’alimentar-nos, les ruralitats i la cuina com un acte de resistència i militància política.
  • Jon Marín, especialista en disseny sostenible i fundador de Bridepalla.
  • Virgina Angulo, formada en disseny, comunicació i màrqueting estratègic. Combina la seva trajectòria professional amb la docència en diverses universitats i escoles de disseny. Actualment, treballa creant i desenvolupant projectes multidisciplinaris vinculats al sector del disseny i la cultura creativa. (Insatgram/Linkedin)
  • Raquel Díaz, doctora en Sostenibilitat, experta i activista en la diagnosi i prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i directora d’Espigoladors.
Exposició de les obres:

Les peces seleccionades seran exposades en el marc d’una jornada de sensibilització que realitzarà Espigoladors a Barcelona durant el novembre del 2024 (data per confirmar), en el marc de la celebració dels seus 10 anys.

Escriu-nos a comunicacio@espigoladors.com per a més informació.