Urban(eat)a: promovem l’aprofitament alimentari als nostres pobles i ciutats!

Urban(eat)a: promovem l’aprofitament alimentari als nostres pobles i ciutats!

El projecte, que compta amb el finançament d’Economia Social, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball i Economia Social, ja ha comptat amb la participació d’11 municipis i més de 300 voluntaris i voluntàries. Mitjançant accions d’espigolament hem aconseguit recuperar 4.337 kg de fruits urbans comestibles i transformar-los en productes alimentaris. .

Sota el lema “Les nostres viles i ciutats estan per menjar-se-les”, impulsem el projecte Urban(eat)a que té com a objectiu buscar noves formes per promoure l’aprofitament alimentari als pobles i ciutats a partir dels fruits de l’arbrat urbà.

I és que, com ja haureu vist, les ciutats i els pobles del territori disposen d’un seguit d’arbres productors de fruits, flors o altres parts comestibles. Ara bé, no han estat plantats amb aquesta finalitat principal sinó amb altres usos merament decoratius, per al proveïment d’ombra a la ciutadania, i en el millor dels casos, com a refugis per a la captació de diòxid de carboni i la fauna per fer les ciutats més amigables.

Des d’Espigoladors volem posar en valor la part comestible dels arbres urbans fent que deixin de ser un residu i es converteixin en un recurs. A més, el fet d’aprofitar aquests fruits, també és una possible solució a d’altres problemàtiques associades com, per exemple, la caiguda d’aquests al carrer.

Espigolada urbana d’olives al municipi de Reus
Espigolada de taronja amarga al municipi de Torredembarra

D’aquesta manera, i gràcies a Urban(eat)a podem promoure una bioeconomia circular a partir de l’aprofitament alimentari a la vegada que mobilitzem a la ciutadania i entitats locals a participar d’una activitat comunitària, inclusiva i sostenible per apropar-les a la cultura de l’aprofitament.

Amb aquesta iniciativa, volem donar un cop de mà als municipis per promoure aquest aprofitament de diverses maneres:

  • A partir d’espigolades urbanes que comptin amb la participació del veïnat i entitats del teixit social, segons les necessitats de cada municipi.
  • Buscant opcions per transformar el producte recuperat i retornar-lo a la ciutadania i al municipi, ja sigui l’obrador d’inserció laboral es im-perfect® o bé a través d’obradors externs. Sempre, realitzant les analítiques pertinents en laboratoris a tots els productes abans i després de ser transformats.
  • Sensibilitzant a partir de tallers a l’aula o tallers de cuina d’aprofitament. Per a escoles, entitats o oberts a la ciutadania.
  • Per últim, oferint un acompanyament als municipis per tal d’identificar i desenvolupar les eines necessàries per impulsar noves propostes (I+D) per aprofitar els fruits urbans amb una mirada d’economia verda i circular.
Melmelades institucionals de Sant Joan Despí i Canet de Mar creades a l’obrador d’es im-perfect®
Taller de cuina d’aprofitament amb les tronges amargues recuperades durant l’espigolada urbana a Viladecans

Urban(eat)a ja està en marxa i ja són 11 municipis els que hi han participat ja sigui a través d’espigolades a carrers, places i patis o transformant els productes recuperats en melmelada institucional que ha retornat al mateix municipi.

Ja hem espigolat un total de 398 arbres urbans recuperant 4.337 kg de fruits urbans comestibles, com ara taronges amargues, llimones i olives, gràcies a la participació de 312 voluntaris i voluntàries.

Per ara, ja formen part del projecte l’Ajuntament de Banyoles, l’Ajuntament de Mataró, l’Ajuntament de Torredembarra, l’Ajuntament de Canet de Mar, l’Ajuntament de Sant Joan Despí, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, l’Ajuntament de Viladecans, l’Ajuntament de Lleida, l’Ajuntament del Prat del Llobregat, l’Ajuntament de Reus i l’Ajuntament de Calonge.

Si ets un municipi i vols promoure l’aprofitament alimentari dels teus carrers no ho dubtis més i suma’t a Urban(eat)a!

Ets un municipi i vols formar part del projecte?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.