Comunicat de suport a la pagesia

Comunicat de suport a la pagesia

Des d’Espigoladors i es im-perfect, expressem el nostre ferm suport a les mobilitzacions de la pagesia arreu del territori. Un sector que, lamentablement, s’enfronta cada vegada més a la precarització i la imminent desaparició.

Mitjançant l’espigolament, hem tingut l’oportunitat de conèixer de prop les vostres lluites diàries i el compromís amb la terra que cultiveu. En cada trucada dels agricultors i agricultores que ens convideu a espigolar els vostres camps, descobrim una història que posa de manifest les incoherències del model agroalimentari actual: criteris estètics excessivament estrictes que impedeixen donar sortida a cultius pels quals s’hi ha dedicat tants i tants recursos humans, econòmics i naturals; preus escandalosament per sota dels costos de recol·lecció, resultat d’un mercat dominat per grans cadenes de distribució i una dependència del mercat global que afebleix la sobirania alimentària.

És necessari posar fi als abusos de la cadena alimentària, garantint preus justos que preservin la supervivència de la pagesia i dignifiquin el sector. És hora de construir un futur que sigui possible per a la petita i mitjana pagesia, i fugir d’un model dominat per les grans empreses agroindustrials i les pràctiques de producció d’alt impacte ambiental.

Cal, també, construir nous imaginaris per avançar cap a la transició agroecològica, apostant per models de producció que mantinguin l’equilibri ecològic i siguin resilients davant la crisi climàtica. Es requereixen canvis estructurals per garantir una alimentació saludable per a tothom i la sostenibilitat de les pràctiques agràries. Valorem i defensem la pagesia del territori, un tresor inestimable que no podem permetre’ns perdre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.