Acompanyem el Prat a caminar cap a un sistema alimentari just, resilient i sostenible

Acompanyem el Prat a caminar cap a un sistema alimentari just, resilient i sostenible

Sota aquesta premissa impulsem el projecte Prat Alimenta per transformar l’Estratègia Alimentària del Prat del Llobregat.

D’on venim?

L’alimentació és un fet fonamental a les nostres vides, necessitem alimentar-nos cada dia i fer-ho de manera saludable per a poder tenir una vida plena i activa. La cadena agroalimentària és l’encarregada de proporcionar-nos el menjar del qual ens alimentem i sabem que té un paper destacat en l’actual crisi climàtica que estem vivint. Actualment, aquesta cadena està molt globalitzada i provoca unes relacions comercials injustes per als productors i productores, un ús intensiu del sòl i de l’aigua, així com grans desplaçaments dels aliments que augmenten els gasos d’efecte hivernacle emesos. No només cal que l’alimentació sigui saludable sinó també sostenible.

És per això que l’any 2015 diverses ciutats d’arreu del món, entre elles el Prat de Llobregat, van signar el Pacte Milà per fer constar el seu compromís en l’avenç cap a sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats. La voluntat era organitzar els seus sistemes alimentaris urbans a partir del marc d’acció que es proposava, revisant les seves polítiques, plans i normes per adaptar-los als principis que emanen del Pacte, involucrant en el procés tots els agents del sistema alimentari.

Sessió d’inici del procés participatiu de l’Estratègia Alimentària del Prat del Llobregat (20 d’abril del 2023)

El Prat de Llobregat és un municipi amb una cultura, tradicions i patrimoni històricament arrelats amb el seu entorn agrícola, així com amb una vinculació territorial estreta amb el Parc Agrari del Baix Llobregat, el primer parc agrari de Catalunya.

L’any 2020 l’Ajuntament del Prat va encarregar una proposta d’estratègia agroalimentària de la ciutat que servís per reorientar les línies d’acció municipals i potenciés les polítiques alimentàries de la ciutat en clau de sostenibilitat i equitat. Al Prat ja fa anys que es treballa en la generació de projectes que integren i promouen els principis que recull el Pacte de Milà, així com s’ha donat suport  a entitats que treballen per promoure un sistema alimentari més sostenible i inclusiu.

L’any 2022, amb el finançament de la Fundació Daniel i Nina Carasso, vam engegar el projecte Prat Alimenta, per a transformar l’estratègia agroalimentària de ciutat de l’Ajuntament en una estratègia que inclogués els diferents agents del sistema agroalimentari pratenc, a través de la participació de les entitats i la ciutadania, caminant així cap a l’agroecologia.

Com ho estem fent?

Inicialment, es va fer un treball intern des d’Espigoladors on es va revisar i alinear la proposta que havia sortit del procés interdepartamental dut a terme durant el 2020 amb les principals estratègies alimentàries que existeixen al nostre entorn, tant en l’àmbit de ciutat com supramunicipals. Amb aquesta informació es va elaborar un primer esborrany d’estratègia.

A partir de l’abril de 2023 es va iniciar un procés per a conèixer l’estat de la cadena agroalimentària del Prat. Des d’aleshores s’ha dut a terme fins a 4 sessions col·lectives i s’ha entrevistat individualment a més de 15 entitats locals així com amb els tècnics dels departaments que s’ha considerat més prioritaris. A partir d’aquests contactes s’ha modificat l’estratègia alimentària per a incloure-hi les visions i projectes que ja existeixen al Prat. El projecte de Prat Alimenta no té sentit si no recull el bagatge de tota la feina que ja s’ha fet i que ha de ser el punt de partida de tots els canvis que es puguin originar.

Sessió participativa de Prat Alimenta amb agents del sistema alimentari del Prat del Llobregat (28 de novembre del 2023)

No s’ha deixat de banda, tampoc, el paper clau que la ciutadania ha de jugar en aquesta estratègia alimentària. Per incloure la seva opinió s’estan duent a terme intervencions participatives en diferents punts del Prat amb afluència de població. Aquestes intervencions volen tenir un doble paper: saber l’opinió de la ciutadania en alguns punts claus i donar a conèixer l’estratègia alimentària de cara a fomentar-ne la participació.

Vam ser a la Fira Avícola per promoure la participació ciutadana de Prat Alimenta (3 de desembre del 2023)

Continuem avançant!

Amb l’any 2024 arriben els reptes més grans per al projecte Prat Alimenta. Volem que l’estratègia alimentària esdevingui molt més que un document. Com volem fer-ho possible?

En primer lloc, publicarem el document de l’estratègia al web de l’Ajuntament durant el mes de gener per què tots els ciutadans que ho vulguin puguin fer comentaris i ajudar-nos a millorar.

Després, crearem dos espais de treball en l’àmbit alimentari:

  • Un grup interdepartamental a l’Ajuntament per alinear les polítiques que s’estan duent a terme en l’àmbit alimentari des dels diferents departaments creant així sinergies i treballant conjuntament en aquest àmbit.
  • Grups de treball de temàtiques concretes amb les entitats del Prat per a poder treball conjuntament en projectes específics o en fer formacions als agents que ho necessitin. Volem articular aquests grups de treball a partir de la Taula pel Clima que existeix al municipi i que ben aviat es tornarà a reactivar. En aquesta taula també es podrà incorporar la veu de la ciutadania  així com fer seguiment dels resultats del projecte.

Amb tota aquesta feina volem que l’estratègia alimentària pugui ser el catalitzador de tot el que s’està fent al prat: consolidant aquells projectes que ja estan passant, donant una empenta a aquells que tot just són una idea i analitzant si cal incorporar nous projectes que puguin ser d’interès.

Des d’Espigoladors afrontem aquest nou any amb moltes ganes de continuar caminant juntament amb l’Ajuntament del Prat, les entitats i la ciutadania cap a un sistema alimentari municipal just, resilient i sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.