Un any carregat de nous reptes, projectes i molta il·lusió!

Un any carregat de nous reptes, projectes i molta il·lusió!

Un 2023 on hem volgut fer grans passos per avançar cap a nous models alimentaris que promoguin l’aprofitament alimentari i una garantia real del dret a l’alimentació saludable i sostenible.

Com ho hem fet?

Viatjant al Senegal per denunciar els impactes socials i ambientals de les pèrdues i el malbaratament alimentari durant la producció i distribució de cultius per a l’exportació a països del Nord Global. Projecte que ens ha permès, també, visibilitzar vulneracions de drets i l’alt cost ecològic del sistema alimentari imperant per als països del Sud Global.

Lluitant per una llei estatal de les pèrdues i el malbaratament alimentari que realment sigui valenta i transformadora que inclogui l’espigolament i fomenti la prevenció de la problemàtica. També, hem traspassat fronteres sumant-nos a projectes europeus perquè l’espigolament i la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari arribin molt més enllà. Gràcies a iniciatives com Folou o Cultivate hem pogut començar a treballar per aconseguir definicions i eines globals i teixir xarxes amb altres entitats europees.

Promovent la cuina d’aprofitament com a vehicle de construcció col·lectiva de sabers que ens permet crear ponts entre cultures i generacions. També és clau per a construir entorns d’empoderament on compartir coneixements i inquietuds al voltant de l’alimentació sostenible. Conceptes que també hem desenvolupat en el marc dels menjadors escolars, impulsant processos de formació i capacitació dels agents educatius i dels equips de cuina i gerència per tal de reduir aquest malbaratament. També, realitzant quantificacions en aquests espais i ajudant les escoles a promoure accions per prevenir la problemàtica.

Apropant a la ciutadania i a persones usuàries d’entitats socials als camps per espigolar per l’aprofitament alimentari i donar valor a la tasca de la nostra pagesia.

Espigolades que ens han permès donar una segona oportunitat a quilos i quilos d’aliments 100% comestibles, de temporada, de qualitat i molt imperfectes!

També, impulsant la delegació de les Terres de Lleida, realitzant les primeres espigolades i començant a desenvolupar-hi una xarxa de voluntariat, pagesia i entitats compromeses.

Estrenant-nos amb nous aliments per espigolar. Per primera vegada, hem donat una segona oportunitat a ametlles i hem impulsat espigolades urbanes per recuperar olives i transformar-les en oli per a entitats socials.

Embarcant-nos en noves aventures com és el nou obrador d’es im-perfect que ens permet fer un pas gegant per construir un nou futur amb més espai que mai perquè persones boniques puguin transformar en conserves boníssimes fruites i verdures imperfectes.

Prendre consciència, sensibilitzar, generar coneixement i, sobretot, actuar, són verbs que defineixen el que ens mou com a entitat i que creiem claus per transitar cap a aquests nous imaginaris de futur.

Ens espera un 2024 emocionant. Espigoladors complim 10 anys i tenim moltes ganes de continuar explorant noves vies transformadores per poder lluitar contra les pèrdues i el malbaratament alimentari en totes les seves expressions i per un dret a l’alimentació a l’abast de tothom!

Gràcies al nostre voluntariat, a la pagesia del territori, a les entitats socials, als agents educatius, organitzacions i col·lectius que dia rere dia feu possible la nostra tasca!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.