Recuperem 8.730 kg de fruita i verdura a camps d’arreu del territori català en la 3a marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari

Recuperem 8.730 kg de fruita i verdura a camps d’arreu del territori català en la 3a marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari

El diumenge 8 d’octubre, de 10 h. a 13 h., vam celebrar la 3a edició de la Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari, un esdeveniment que hem impulsat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya en el marc del Dia Internacional de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari (29 de setembre).

Vam realitzar espigolades simultànies a diferents localitzacions del territori català, per tal d’impulsar i visibilitzar aquesta tasca. Aquest any, hem estat al Parc Agrari del Baix Llobregat, al Vallès, a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, a les Terres de Lleida i al Camp de Tarragona i vam comptar amb l’ajuda de 148 persones voluntàries.

En total hem aconseguit donar una segona oportunitat a 8.730 kg de fruita i verdura: tomàquets, cogombres i carbasses que havien quedat sense sortida comercial per diversos motius: criteris estètics, molts d’ells conseqüència de les altes temperatures, finals de cultiu on el preu de recol·lecció era superior al de venda, entre d’altres. Quilos i quilos d’aliments que s’han destinat a entitats socials del territori que treballen per donar accés a una alimentació saludable i sostenible a col·lectius en situació de vulnerabilitat: Banc d’Aliments de Girona, Banc d’Aliments de Lleida, DISA Sant Andreu, Fundació Pare Manel, Taller Baix Camp, Banc dels Aliments de Tarragona, Creu Roja Cambrils, Taula Amiga, Càritas Torreforta, Casa misericòrdia de Reus, Monestir Sant Pere de les Puel·les, La Botiga del Prat del Llobregat, Fundació Ferrer Sustainability…

Una jornada per denunciar l’impacte ambiental de les pèrdues i el malbaratament alimentari:

També, vam recollir l’impacte ambiental de l’acció, per poder conscienciar sobre les conseqüències de les pèrdues i el malbaratament alimentari sobre el medi ambient i fer palesos tots els recursos que es destinen a la producció d’aquests aliments.

En el context actual que vivim de crisi climàtica, l’increment de la temperatura no ens deixa de sorprendre. Som a l’octubre i vam viure un dia marcat per la calor. Aquest mateix any s’han assolit rècords històrics registrant de mitjana a escala mundial, aquest mateix setembre, un increment de gairebé 1ºC més respecte al període de referència 1991-2020, segons dades recollides pel programa Copernicus de la Unió Europea. El planeta viu una situació sense precedents. L’any 2023, a hores d’ara, serà l’any més calorós des que hi ha registres al món.

És per això que, en el marc del Dia Internacional de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari (29 de setembre), hem volgut remarcar amb aquesta acció la necessitat de transitar cap a sistemes alimentaris més sostenibles i posar al centre del debat com aquesta problemàtica està estretament lligada amb la crisi climàtica planetària. El 8% dels gasos d’efecte hivernacle provenen del malbaratament alimentari, segons l’estudi “Food Wastage Footprint” (FAO, 2013). Reduir el 8% dels gasos d’efecte hivernacle mantindria l’escalfament global per sota dels 2 graus -tal com es demana a l’Acord de París- segons un informe del 2020 de l’ONG Drawdown Project. Així doncs, treballar en la prevenció i conscienciació d’aquesta problemàtica és clau per lluitar, també, contra el canvi climàtic.

Per això, volem donar les gràcies a tots i totes les que ens vau acompanyar. Recuperant tots aquests quilos de fruites i verdures vam aconseguir estalviar 5.604.660 L d’aigua i evitar l’emissió a l’atmosfera de 4.232 kg de CO2. Mica en mica anem avançant per construir un sistema agroalimentari més sostenible i mitigar, així, els efectes del canvi climàtic!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.