Mig centenar d’organitzacions “ens plantem” davant dels Ministres d’Agricultura europeus reunits a Còrdova per reclamar un altre model agroalimentari

Mig centenar d’organitzacions “ens plantem” davant dels Ministres d’Agricultura europeus reunits a Còrdova per reclamar un altre model agroalimentari

Més de cent persones ens vam concentrar ahir a la tarda a Còrdova per demanar un model alimentari més just, sostenible i respectuós amb el món rural amb motiu de la reunió de ministres d’Agricultura de la UE del 3 al 5 de setembre.

Més d’un centenar de persones pertanyents a més de 50 organitzacions socials, ambientals, de consumidors i agràries es van concentrar ahir a la tarda a la plaça de l’Arc del pont de Còrdova durant la visita que els ministres d’Agricultura de la Unió Europea van fer a la mesquita de la ciutat, per exigir un sistema alimentari més just, sostenible i respectuós amb el món rural.

En finalitzar la concentració, 50 activistes han modificat la il·luminació del pont romà amb plantilles en forma de fruites i hortalisses i han projectat una pancarta als murs de la Mesquita, per exigir canvis cap a un model agroalimentari just i sostenible. Amb aquesta acció simbòlica, aquests col·lectius pretenen traslladar la necessitat d’actuar amb urgència perquè es doni un canvi radical en el model agroalimentari. En l’actual context de crisi climàtica i ecològica global, el model agroalimentari industrialitzat i globalitzat, basat en l’explotació de la natura i les persones, ha demostrat la seva vulnerabilitat, per exemple, davant de pertorbacions com la pandèmia de la COVID-19, la guerra d’Ucraïna o les sequeres perllongades. Per això, les organitzacions reunides a Còrdova han reivindicat que les polítiques europees es dirigeixin cap a l’agroecologia, la sobirania alimentària i el feminisme com les úniques alternatives capaces d’alimentar la població de manera saludable, socialment justa i ambientalment respectuosa. Alhora, han sol·licitat als ministres de la UE que posin tots els mitjans al seu abast per assegurar que la transició en marxa sigui justa amb les persones i el planeta, i han assegurat el futur del camp i la seva gent.

Els mandataris són a Còrdova per celebrar una reunió informal sota el títol “Les noves tecnologies per a una agricultura més sostenible i resilient”, per la qual cosa les persones assistents a la concentració van aprofitar la cita per reclamar que s’implementin polítiques públiques que avancin cap a un model agroalimentari basat en l’agroecologia i la sobirania alimentària i que es deixin de banda les falses solucions. Així, els manifestants portaven pancartes amb missatges com “Ens plantem, per un model agroalimentari just i sostenible”, “Stop glifosat” o “Agroecologia per refredar el planeta”. A més, la concentració va comptar amb una batucada i es van corejar frases demanant respecte al món rural.

Els col·lectius han volgut transmetre als i les ministres la necessitat d’apostar per granges petites i mitjanes, amb maneigs agroecològics que sostenen un món rural viu. La indústria i la distribució han de garantir preus justos, tant per als que produeixen com per als que consumeixen, per a això és fonamental el suport als canals curts de comercialització i les normatives i infraestructures públiques per a la transformació agroalimentària a petita i mitjana escala.

Davant l’emergència climàtica i de biodiversitat actual, les organitzacions demanen també polítiques públiques en defensa del territori davant de macroprojectes, com ara certs megaparcs per a la producció d’energia renovable, els monocultius a gran escala o la ramaderia industrial, que afecten les poblacions rurals i que soscaven el funcionament dels ecosistemes, el sòl, l’aigua, la biodiversitat i el conjunt de serveis ecosistèmics que generen. Alhora, manifesten la urgència d’acabar amb la precarietat laboral del sistema agroalimentari industrialitzat, que afecta especialment persones migrants i dones i suposa una xacra per a la dignitat rural.

Altres movilitzacions

A més de la concentració d’ahir a la tarda, entre els dies 31 d’agost i 3 de setembre va tenir lloc una trobada per la sobirania alimentària, celebrada a Hornachuelos (Còrdova), en què van participar més de 150 persones d’organitzacions de tot el territori espanyol. En aquest debat es va parlar sobre les problemàtiques i les alternatives al model agroalimentari i es va consensuar un full de ruta per continuar impulsant les seves reivindicacions conjuntes.

Entre altres activitats, es van fer taules de debat sobre el model agroindustrial i la seva contribució a la crisi climàtica, així com la confluència de les lluites territorials amb el moviment per la sobirania alimentària. Les jornades van servir de punt de trobada per a persones vinculades al moviment alimentari, el moviment climàtic, organitzacions camperoles, consumidores, científiques, població rural i moviment ecologista, incloent-hi una representació del cas francès amb les Sublevacions de la Terra i la Confederation Paysanne, que es van unir en defensa del territori i un món rural viu.

Organitzacions firmants:

Adecasal (Asociación de Desarrollo para el Campo de Salamanca y Ledesma)
Amigos de la Tierra
APAEMA (Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca)
Canto de Pájaros
Carro de Combate
CECU (Federación de Consumidores y Usuarios CECU)
Cerai
COAG
Coordinadora Estatal STOP Ganadería Industrial
Ecologistas en Acción
Ecomercado de Córdoba
El Enjambre sin Reina
El Verdadero Precio de los Alimentos Mediterráneos
Entre Pueblos
Escuela de Activismo
Espigoladors
Extinction Rebellion Málaga
Fundación Entre Tantos
Greenpeace
ISEC – Instituto de Sociología y Estudios Campesinos
Justicia Alimentaria
Juventud por el Clima
La Acequia
Labs
La Jabonería de la Almendra
La Rendija Mercado Social
Las Delicias del Palacio del Deán
Lo Que Somos
Mad África
Madrid Agroecológico
Mundubat
Observatorio para una Cultura del Territorio
OSALA (Observatorio de Soberanía Alimentaria y Agroecología)
Coalición Por Otra PAC
Pueblos Vivos Cuenca
RAC (Red Agroecológica de Cádiz)
REAS Red de Redes
REAS Navarra/Nafarroa
Red Andaluza Semillas Cultivando Biodiversidad
Revista Soberanía Alimentaria
Ripess (Red Intercontinental de promoción de la Economía Social Solidaria)
Rosa Luxemburg StifTung
SAT (Sindicato Andaluz de Trabajadores)
SEAE (Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología)
SEO/BirdLife
Sindicato Labrego Galego
Supermercados Cooperativos
Ultreia Films
Universidad Rural Paulo Freire, Sierra de Huelva
Vivir la Tierra
Volem Fruita amb Justicia Social
WWF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.