La nostra memòria d’activitats del 2022, ja disponible

La nostra memòria d’activitats del 2022, ja disponible

El 2022 hem apropat més d’un miler de persones als camps del sector primari d’arreu del territori: voluntaris i voluntàries gràcies a qui hem espigolat més de 400.000 kg de fruita i verdura per distribuir-les a entitats socials. De la mà, també, dels 200 productors i productores compromeses que formeu part de la nostra xarxa

Aquí teniu, acabada de sortir del forn, la nostra Memòria d’activitats 2022. Al llarg de les pàgines, desgranem el que ha sigut per a Espigoladors un any carregat de reptes, projectes i noves il·lusions, sempre amb la mirada posada en la necessitat d’avançar cap a nous models alimentaris que promoguin l’aprofitament alimentari i una garantia real del dret a l’alimentació saludable i sostenible.

Des dels camps fins a les aules, hem creat escenaris d’acció, reflexió i debat al voltant d’un sistema agroalimentari que deixa perdre tonelades d’aliments, precaritza la nostra pagesia i impacta negativament en les persones, els territoris i els ecosistemes, locals i del Sud-Global. Prendre consciència, sensibilitzar, generar coneixement i, sobretot, actuar, són verbs que defineixen el que ens mou com a entitat i que creiem claus per transitar cap a aquests nous imaginaris de futur.

El 2022 hem apropat més d’un miler persones als camps del sector primari d’arreu del territori: voluntaris i voluntàries gràcies a qui hem espigolat més de 400.000 kg de fruita i verdura per distribuir-les a entitats socials que treballen de manera incansable per abastir de producte fresc i de proximitat a persones que pateixen situacions de precarietat alimentària. Gràcies, un any més, a la solidaritat i el compromís dels 200 productors i productores que formeu part de la nostra xarxa, des del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre fins a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i altres zones agrícoles que, com a societat, tenim el deure de preservar.

Espigolar: una acció directa per recuperar excedents i alhora també mitjà per visibilitzar l’agricultura local i conèixer sobre terreny perquè, any rere any, queden aliments perfectament comestibles als camps. Una inquietud que ens ha portat, en els dos darrers anys, a apostar fermament per una àrea de recerca i coneixement que, ja a dia d’avui, encapçala projectes pioners en l’àmbit de les pèrdues i el malbaratament alimentari a nivell català, estatal i europeu.

Tenim clar, també, que calen accions individuals i col·lectives per afrontar els grans reptes actuals. El rol de la sensibilització i l’educació esdevé, aquí, clau. El 2022 hem consolidat noves línies d’acció amb la cuina d’aprofitament com a eix central: un instrument per teixir ponts entre generacions, sabers i cultures i, a la vegada, un espai d’empoderament d’on afloren nous coneixements i inquietuds al voltant de l’alimentació. Alhora, hem impulsat projectes amb els i les joves com a clars protagonistes: motors de canvi, de creativitat i de noves mirades a les quals és imprescindible donar cabuda.

També ha estat un any per reivindicar, en què hem lluitat, juntament amb les entitats del Colectivo Ley Sin Desperdicio, per una llei estatal contra les pèrdues i el malbaratament alimentari realment valenta, ambiciosa i pionera. Una proposta legislativa que, en l’actual moment polític, ha quedat desada en un calaix, però que esperem que sigui ben aviat una realitat.

Finalment, hem treballat en nous reptes com a organització, alguns dels quals ja són una realitat: el nomenament de Raquel Díaz Ruiz com a directora de l’entitat, agafant el relleu de Mireia Barba Cuscó, cofundadora i presidenta, i actual directora de l’empresa d’inserció es im-perfect; l’obertura d’una delegació a Terres de Lleida; i l’inici de les obres del nou centre de producció d’es im-perfect, un espai que vol ser referent en la innovació per l’aprofitament alimentari i que permetrà augmentar la generació d’oportunitats laborals i formatives per a persones en risc d’exclusió social.

A totes les persones, entitats i col·lectius que, un any més, ens heu acompanyat en el camí: de part de tot l’equip d’Espigoladors, gràcies per fer-ho possible. Tots i totes som part de la solució per avançar cap a un sistema alimentari més just i sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.