Espiulades per l’aprofitament alimentari

Ja és aquí el 1r concurs de microrelats per a voluntaris i voluntàries d’Espigoladors: Espiulades per l’aprofitament alimentari

Voluntaris i voluntàries d’Espigoladors, heu demostrat que sou la canya al camp i que sense vosaltres la nostra tasca no seria possible. Ara tenim ganes de veure les vostres habilitats creatives i que ens expliqueu, amb les vostres pròpies paraules, què és per vosaltres l’espigolament. Tot plegat, amb no més de 280 caràcters: el que hem batejat com a #Espiulada!

Participeu-hi fins al 26 de novembre i entrareu en el sorteig d’un pack de productes es im-perfect® i del llibre “El menjar no es llença: el relat de les criatures sobre l’aprofitament alimentari”, coeditat per Pol·len Edicions i Espigoladors.

Recull d’Espiulades presentades:

Sempre m’he trobat com l’ànec lleig, al cole, al treball, i espigolar és per a mi com donar veu i llum a totes les persones però en format fruita, tan se val que siguin altes o baixes, grosses o primes, totes són fruita i no sobra cap, per això m’agrada espigolar, em sento normal. – Xavier

Espigolar també és un acte de solidaritat destinat a gent amb pocs recursos que gaudirà de productes “lletjos” però molt bons per a la seva alimentació. – Carles

Espigolo perquè crec que és necessari donar una nova vida a persones i aliments considerats “imperfectes”. Començar el dia veient camps, respirant aire pur, contactar amb la terra i un equip tan humà, amb una filosofia solidària i tan necessària en aquests temps… No té preu! –Jennifer Ribes Abelenda @jen_ri_abe

Espigolo perquè tot i tothom té dret a una segona oportunitat. D’altra banda, és una manera de estar en contacte amb la terra, el territori i no oblidar mai els meus avantpassats, que van treballar al camp. Espigolar és connectar de nou amb la nostra essència. –Adrian Rueda Bouillon

Em llevo il·lusionada. Em recull un company i anem en cotxe seguint les indicacions rebudes. Ja hi som. Després d’una breu explicació comencem. Recollim les verdures, hortalisses o fruites que d’altre manera es perdrien i en canvi s’aprofitaran. Espigolem perquè hi guanyem tots. –Núria

Camuflar-me amb l’armilla verda.
Posar-me una fulla de bleda al cap, cobrir-me de terra, tornar-me ceba.
Unir-me a d’altres que també se senten hortalissa, per rescatar congèneres del camp on són lligades.
Imperfectes, però desitjables i estimades per la seva pura essència. –Montse Pañella Castells @Montpany

Espigola, és una experiència satisfactòria pel qui recull i també pel pagès, ia que no ha de llençar el menjar i es pot aprofitar per a gent necessitada. Bona feina! –Maria Rosa

Espigolar com un tipus de mirada, que va encaixar com un guant amb la meva mirada. De sobte dues mirades que es creuen, s’agraden i, a més, s’atrauen. Perquè malbaratar els recursos del nostre món surt car i és lleig. Perquè no em vull perdre l’olor de la collida. Perquè rius entre tomàquets. –Ingrid Cobo

Estem en un moment crucial en què cal prendre decisions valentes i trencar amb la tendència del darrer segle, de malbaratar els recursos naturals. Nosaltres no podem viure sense natura. D’aquí que si respectem la natura utilitzarem els seus recursos de forma curosa i solidària. –Conxita Ruiz Cintas

Tots som presumits. Pot agradar-te pintar-te les ungles, afeitar-te o portar barba; maquillar-te o tan sols rentar-te la cara; però vés per on que els arbres són iguals: són presumits, no ho sabies? Els hi encanta presumir de fruits madurs i carnosos, ideals per espigolar! –Maria Antònia Llodrà Bisellach @tonina_ll

La meva mare em va donar el meu segon nom: Espigoladora, quina paraula més bonica. Per que m’en sento, vaig sempre buscant, herbes, nous, flors, mirant avall, amunt, buscant els regals que em dona la mare terra. La feina més humil, i la que més ens honra. Agraïment i aprofitament. –Salut Sanz Sans @salutsanz

Al camp ens hi esperen les patates. Fan un goig! Sí, les patates també, la gent jove vull dir. Hi posen tot el temps, totes les ganes i no paren. Els més grans també, i és que l’energia s’encomana. El pagès és tan generós que després encara ens dona les gràcies amb un esmorzar. –Mercè

Perquè amb aquests petits gests ens fa adonar-nos que hem de ser millor persones, i aconseguir un altre món possible. Quan estàs bé, has de pensar altres potser no, ser conscient que hi ha gent que ho passa malament. –Sílvia

Com pot ser que deixem que tot aquestes fruites i verdures delicioses es podreixin al camp mentre hi ha veïns nostres que passen gana? Menys mal que tenim Espigoladors per a posar-hi remei! –Ester

Espigolar és recollir la gola del camp i deixar que la terra parli. També m’agrada espigolar les vitrines de casa de la iaia i espigolar els somnis durant la nit quan dormo. Deixar que la ment parli, deixar que la terra parli. L’espiga ja no és d’or, l’espiga és per a tothom. –Eva Ortega Puig @eva_op

La terra ens dona generosament el que necessitem. Recollir l’aliment és crear una simbiosi entre la terra i els arbres: la mare terra és la vida, les arrels, el pensament col·lectiu, els fruits, la solidaritat. Recollir el que ens dona simbolitza l’acció de la fraternitat. –Mónica

Amb Espigoladors es descobreix el cor bonic de les coses aparentment lletges #espiulada #aprofitamentalimentari. –Jordi Rabadan @j_r_b

Espigolar és una feina d’aprofitar el menjar que altrament s’hagués malbaratat. És una tasca que es fa de forma altruista, solidària i cooperativa, sabent que per poc que espigoli, estic col·laborant en la redistribució d’aquells bens consumibles que ens regala la mare natura. –Octavi

Per no llençar els aliments. –Maria Antònia

Entre pebrots, tomàquets,
cols i enciams es belluguen
unes personetes amb caixes
amunt i avall.
Collint tot el que el sistema
ha decidit descartar
el voluntari cull que colliràs
a la tarda tot et fotrà mal
però a la taula del vulnerable
jo hauré ajudat
i tornarem a espigolar. –Salvador

Alcachofa: Vienen Los Chalecos Verdes a rescatarme!
Felicidad, mi vida tiene sentido.
Seré delicia de plato.
¡Qué guapos! Ejército de paz, van a huertos regalados por un día, paso firme, ropa usada, botas viejas, sin remilgos, valientes, con nubes o sol. ¡Qué ilusión: me salvan! –Anònim

Pandèmia, silenci arreu, tothom confinat, ningú al carrer, però anem a espigolar, carxofa, bleda o enciam. Els voluntaris batejats “sospitosos habituals”, amagats sota la mascareta, tenim molta voluntat d’ajudar a qui més ho necessita. Una experiència única en una situació única. –Sílvia

El projecte Espigoladors em va captivar. Estic encantada de poder contribuir a l’aprofitament de menjar i afavorir a gent que ho necessita. Seguiu! No sabia que es llençaven tants aliments! –Roser Cot Guillén

Los frutos que quedan en la tierra tras la cosecha pueden alimentar a familias que lo necesitan. Los espigadores, por su amor a la tierra y con el ánimo de ayudar, recogen estos productos, dándoles una segunda oportunidad. –María Gallego y Guillermina Asins