Alimentant la inclusió

Les entitats socials Heliconia i Fundación Espigoladors i les empreses d’inserció laboral Agrícola Salvia y es im-perfec, sumem forces per impulsar el projecte “Alimentant la inclusió”. Una iniciativa que persegueix enfortir els sistemes agroalimentaris locals de Catalunya i la Comunitat de Madrid mitjançant la millora de la sostenibilitat (en els seus tres eixos: ambiental, social i econòmic) a través de diferents accions liderades per dues empreses d’inserció que treballen en la producció i la transformació d’aliments frescos.

Per això es pretén modernitzar els mitjans productius amb criteris de sostenibilitat i economia circular, promocionar-ne l’activitat i enfortir la intercooperació mitjançant l’intercanvi d’experiències. El projecte dona resposta a múltiples problemes que presenten un desafiament per a la transició sostenible i inclusiva del sistema agroalimentari. És un projecte de triple impacte que impulsa la transició alimentària sostenible, enforteix les empreses d’economia social i reforça l’ocupabilitat de qualitat de les persones en situació vulnerable.

Per què ho fem?

A Espanya, l’exclusió social, la precarietat laboral i la crisi ambiental estan estretament relacionades. Mentre moltes persones tenen dificultats per accedir a una ocupació digna, el sistema agroalimentari globalitzat agreuja les desigualtats i l’impacte ambiental, allunyant la producció del consum i generant un malbaratament massiu d’aliments. La manca de relleu generacional i les condicions precàries al sector agrícola reforcen la necessitat d’un canvi estructural. Davant d’aquest panorama, és fonamental impulsar models més sostenibles que promoguin l’ocupació inclusiva, redueixin el malbaratament alimentari i enforteixin els sistemes locals per garantir una alimentació justa i accessible.

Com ho estem fent?

El objetivo principal es consolidar el ecosistema de dos empresas de impacto social y ambiental que fomentar la transición a sistemas alimentarios sostenibles.

L’objectiu principal és consolidar l’ecosistema de dues empreses d’impacte social i ambiental que fomentar la transició a sistemes alimentaris sostenibles.

Ho estem fent a través de la innovació en els processos productius de les dues empreses d’inserció des d’una perspectiva de sostenibilitat, enfortint la inserció social i laboral de persones en situació de vulnerabilitat al sistema alimentari local i, també, fomentant una cultura d’alimentació sostenible i consum responsable.

Qui som?

Heliconia és una cooperativa sense ànim de lucre que centra la seva activitat en l’educació ambiental, el desenvolupament comunitari, la sostenibilitat i la sobirania alimentària. Desenvolupa programes educatius en centres escolars, activitats de voluntariat corporatiu, serveis ambientals i campanyes de sensibilització, col·laborant tant amb administracions públiques, empreses i entitats socials. A més, aposta per la innovació social i ambiental mitjançant projectes que generen ocupació digna i empoderin les persones. El seu equip multidisciplinar està format per professionals compromesos que treballen per construir una societat més justa, inclusiva i resilient.


Agrícola Salvia és una empresa d’inserció laboral ubicada al Parc Agrari de Fuenlabrada, dedicada a la producció d’hortalisses i verdures fresques. Inicia la seva activitat el 2023, fruit de la trajectòria del Grup Heliconia en assessorament i investigació agrària. Té com a finalitat oferir productes de qualitat al mercat local i facilitar oportunitats de feina a persones en situació de vulnerabilitat. Desenvolupa un model que cultiva aliments i, alhora, genera oportunitats, contribuint a un entorn més just i sostenible.


La Fundació Espigoladors és una entitat social que fa 10 anys que treballa per l’aprofitament alimentari d’una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible.

L’activitat que els dóna nom i que es converteix en el punt de partida de tot el projecte és l’espigueig. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, el conveni amb productors i productores locals i en la col·laboració de persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques. Tots els aliments recuperats es distribueixen a entitats socials i punts de distribució gratuïta d’aliments que treballen per garantir l’accés a una alimentació saludable a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

D’altra banda, elaboren en un obrador propi conserves vegetals 100% naturals i artesanals sota la marca im-perfect®, la primera marca d’aliments d’Espanya que comercialitza productes de qualitat elaborats a partir d’excedents alimentaris.


es im-perfect® és l’empresa d’inserció laboral i de transformació alimentària de la Fundació Espigoladors. Certificats com BCORP, és una marca activista, sostenible i socialment responsable de conserves vegetals, que lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari, fomentant el dret a una alimentació saludable per a totes les persones i empodera col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Reinventen les fruites i les verdures imperfectes i els donen un nou valor a través d’un model sostenible basat en els principis de l’economia circular, elaborant conserves 100% vegetals, naturals, sostenibles i inclusives. A més, fomenten la justícia social perquè creuen que la sostenibilitat ambiental i social estan estretament connectades.

El 2024 obren el nou centre de producció és im-perfect® al Prat de Llobregat, posicionant-se com un referent en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament.