Grupo Operativo PDApp: avançant cap a un model digital per al malbaratament zero al sector agroalimentari
Les pèrdues i el malbaratament d’aliments al llarg de tota la cadena agroalimentària és un problema la magnitud del qual a nivell de tot el planeta es va mostrar clarament l’any 2011 arran d’un estudi de la FAO [1], on es concloïa que de cada 1 de cada 3 quilos d’aliments que es produeixen al planeta, no acaba sent consumit per les persones sinó desaprofitat en altres usos.
Aquesta xifra no només reflecteix un dany a nivell social, al no nodrir aquests aliments a un planeta on s’estima que entre 690 i 783 milions de persones al món van passar fam el 2022, un 9,2% de la població mundial, números que augmenten considerablement si s’obre a la noció de persones afectades per inseguretat alimentària, arribant als 2,4 mil milions de persones al planeta, el 29,6% del total [2].
Aquests impactes negatius van fins i tot més enllà de l’àmbit social, ja que s’està desaprofitant una gran quantitat de recursos que s’han invertit per produir aliments, com són l’aigua o la terra cultivable, perquè finalment no es destinin a nodrir les persones. També caldria esmentar el dany econòmic generat, al no poder vendre molts d’aquests aliments perquè els puguin consumir les persones.
Aquesta darrera circumstància es va poder apreciar de manera més nítida a Espanya, centrat en l’àmbit de la producció primària, gràcies a un estudi liderat per l’IVIA [3] que mostrava les pèrdues que es generen al caqui valencià, on es mostrava que el 29,5% de tot el caqui produït no tenia una remuneració econòmica adequada a l’agricultor.
Aquesta problemàtica, malgrat aquestes xifres, és encara poc coneguda pel públic en general, fins i tot pel mateix sector productiu, ja que es desconeixen xifres concretes sobre quines quantitats de pèrdues d’aliments s’estan produint a cada territori i a cada tipologia de cultius. Al final són els agricultors els que suporten els costos d’aquest problema.
Grupo Operativo “PDApp”
Per abordar les pèrdues alimentàries al sector productiu s’ha creat el consorci del Grupo Operativo “PDApp”, conformat per les entitats Fundació Espigoladors, CETENMA, OREKA, EnergyLab, COAG i empreses del sector agrícola com la Cooperativa Agrícola Conca de la Tordera, Kiwi Atlántico i Jimbofresh. La futura llei de pèrdues i malbaratament alimentari, que s’està tramitant a nivell nacional, pot ser un element que ajudi a calcular i conèixer aquestes xifres des del sector primari fins al majorista i, sobretot, a minimitzar-les.
Per això, un dels elements troncals de la futura llei nacional és l’obligatorietat de comptar amb plans de prevenció de les pèrdues i malbaratament d’aliments a totes les empreses alimentàries, al llarg de tota la cadena: des de la producció fins al consum final.
El Grupo Operativo “PDApp” considera que aquests plans poden ser una gran oportunitat per al sector primari per, en primer lloc, establir diagnòstics a nivell d’empresa que facilitin identificar els possibles problemes relacionats amb les pèrdues i, en segon lloc, utilitzar aquesta informació per facilitar la presa de decisions i poder arribar a minimitzar aquestes pèrdues.
A més, es persegueix que aquests plans no siguin una càrrega administrativa tediosa per a les empreses, sinó una oportunitat per poder establir noves vies de cooperació entre entitats, dins de l’actual marc d’economia circular. Així, uns excedents alimentaris, que per a algunes empreses no tinguin valor, puguin ser recursos valuosos per a altres empreses.
Per aconseguir-ho, aquest Grup Operatiu està creant un servei d’assessorament empresarial que es recolzarà en una aplicació digital (PDApp) que persegueix la facilitació de la presa de decisions empresarials en aquest àmbit. D’aquesta manera, s’agilitza el monitoratge de les pèrdues alimentàries en una empresa i els seus impactes ambientals, socials i econòmics associats, la identificació de les causes principals i l’aportació de solucions per a la seva reducció. Entre aquestes solucions, també s’inclou el Marketplace, un espai que facilita la connexió dels excedents amb altres entitats del sector que en puguin maximitzar la utilització. Amb tot això, es permetria a més aportar totes les dades necessàries per generar els plans de prevenció de pèrdues, complint així la normativa futura.
Actualment, aquest Grup Operatiu col·labora amb empreses del sector que testegen aquesta aplicació digital i hi comunica per assegurar-se que el servei d’assessoria pot ser útil per al sector, que faciliti el compliment de la llei futura, però a més permeti una major eficiència en el funcionament de les empreses.
Si la vostra empresa pot estar interessada en aquest període de testatge, aquest servei d’assessoria és encara completament gratuït i podeu posar-vos en contacte amb el Grup Operatiu a partir d’aquest correu: projectes@espigoladors.com
Bibliografia
1. Gustavsson, J.; Cederberg, C.; Sonesson, U.; Meybeck, A. Global Food Losses and Food Waste- Extent, Causes and Prevention; 1st ed.; FAO: Gothenburg, 2011; ISBN 9780786495566.
2. FAO; IFAD; UNICEF; WFP; WHO The State of Food Security and Nutrition in the World 2023. Urbanization, Agrifood Systems Transformation and Healthy Diets across the Rural–Urban Continuum; FAO: ROME, 2023; ISBN 978-92-5-137226-5.
3. Fernandez-Zamudio, M.A.; Barco, H.; Schneider, F. Direct Measurement of Mass and Economic Harvest and Post-Harvest Losses in Spanish Persimmon Primary Production. Agriculture (Switzerland) 2020, doi:10.3390/agriculture10120581.
