Treball comunitari per l’aprofitament alimentari
Més de 170 persones usuàries d’entitats socials i serveis de distribució d’aliments participen en espigolades i tallers de cuina per tal de promoure la cohesió social i la generació de xarxes de suport mutu.
Per tercer any consecutiu hem impulsat el projecte “Cuina d’espigolament: una oportunitat pel treball comunitari”, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Una iniciativa que té com a objectiu promoure l’alimentació saludable i sostenible i l’espigolament entre les persones usuàries de serveis de distribució d’aliments, així com entre les seves voluntàries. Enguany, hem comptat amb la participació de cinc entitats de la província de Barcelona: Botiga d’Aliments Solidaris de Sant Boi, PAC Badalona, El Rebost de Terrassa, La Botiga del Prat del Llobregat i el Xiprer.
Gràcies a aquest programa, entre els mesos de setembre i desembre, hem pogut apropar persones usuàries de diverses entitats als camps i a les cuines per poder utilitzar aquestes activitats com a eines de treball comunitari, promovent la cohesió social i la generació de xarxes de suport mutu.
Un centenar de persones usuàries i voluntàries de les diferents entitats han vingut als camps per donar una segona oportunitat a un total de 3.691 kg de fruites i verdures excloses del circuit comercial per les seves imperfeccions: pomes, raves, albergínies, tomàquets i pebrots han estat alguns dels cultius protagonistes de les espigolades. Gràcies a l’espigolament, promovem la participació activa de col·lectius en situació de risc de vulnerabilitat a l’hora d’accedir a productes saludables, de proximitat i de temporada.
L’espigolament, també, ens permet que les persones participants es familiaritzin amb les zones agrícoles del territori, coneixent la tasca que realitza la nostra pagesia i implicant-se en la cultura de l’aprofitament.
Durant els tallers de cuina ens han acompanyat 70 persones. Espais on hem pogut compartir receptes d’aprofitament com els nostres coneguts pancakes de plàtan madur o bolonyesa de llenties. També, hem pogut intercanviar trucs i coneixements que cada una de les persones sabia, fent créixer el nostre receptari personal. Així, hem creat entorns segurs per a tots i totes demostrant que la cuina d’aprofitament és una eina que ens permet promoure la cohesió i l’empoderament compartint sabers i inquietuds al voltant de l’alimentació sostenible.
Un agraïment especial a totes les entitats participants per les vostres ganes d’aprendre cada dia més i fer que projectes com aquests prenguin tot el sentit del món.
Botiga d’Aliments Solidaris de Sant Boi, PAC Badalona, El Rebost, La Botiga del Prat del Llobregat i el Xiprer.