Treball comunitari per l’aprofitament alimentari

Treball comunitari per l’aprofitament alimentari

Més de 170 persones usuàries d’entitats socials i serveis de distribució d’aliments participen en espigolades i tallers de cuina per tal de promoure la cohesió social i la generació de xarxes de suport mutu.

Per tercer any consecutiu hem impulsat el projecte “Cuina d’espigolament: una oportunitat pel treball comunitari”, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Una iniciativa que té com a objectiu promoure l’alimentació saludable i sostenible i l’espigolament entre les persones usuàries de serveis de distribució d’aliments, així com entre les seves voluntàries. Enguany, hem comptat amb la participació de cinc entitats de la província de Barcelona: Botiga d’Aliments Solidaris de Sant Boi, PAC Badalona, El Rebost de Terrassa, La Botiga del Prat del Llobregat i el Xiprer.

Persones usuàries i voluntàries de l’entitat El Rebost de Terrassa durant una espigolada de pomes

Gràcies a aquest programa, entre els mesos de setembre i desembre, hem pogut apropar persones usuàries de diverses entitats als camps i a les cuines per poder utilitzar aquestes activitats com a eines de treball comunitari, promovent la cohesió social i la generació de xarxes de suport mutu.

Un centenar de persones usuàries i voluntàries de les diferents entitats han vingut als camps per donar una segona oportunitat a un total de 3.691 kg de fruites i verdures excloses del circuit comercial per les seves imperfeccions: pomes, raves, albergínies, tomàquets i pebrots han estat alguns dels cultius protagonistes de les espigolades. Gràcies a l’espigolament, promovem la participació activa de col·lectius en situació de risc de vulnerabilitat a l’hora d’accedir a productes saludables, de proximitat i de temporada.

L’espigolament, també, ens permet que les persones participants es familiaritzin amb les zones agrícoles del territori, coneixent la tasca que realitza la nostra pagesia i implicant-se en la cultura de l’aprofitament.

Persones usuàries i voluntàries de l’entitat PAC Badalona durant una espigolada de raves
Persones usuàries i voluntàries d’Aliments Solidaris de Sant Boi durant una espigolada d’albergínies

Durant els tallers de cuina ens han acompanyat 70 persones. Espais on hem pogut compartir receptes d’aprofitament com els nostres coneguts pancakes de plàtan madur o bolonyesa de llenties. També, hem pogut intercanviar trucs i coneixements que cada una de les persones sabia, fent créixer el nostre receptari personal. Així, hem creat entorns segurs per a tots i totes demostrant que la cuina d’aprofitament és una eina que ens permet promoure la cohesió i l’empoderament compartint sabers i inquietuds al voltant de l’alimentació sostenible.

Persones usuàries i voluntàries de l’entitat Aliments Solidaris de Sant Boi durant un taller de cuina d’aprofitament

Un agraïment especial a totes les entitats participants per les vostres ganes d’aprendre cada dia més i fer que projectes com aquests prenguin tot el sentit del món.

Botiga d’Aliments Solidaris de Sant Boi, PAC Badalona, El Rebost, La Botiga del Prat del Llobregat i el Xiprer.

Persones usuàries i voluntàries de la Botiga del Prat del Llobregat durant una espigolada de pebrots
Persones usuàries i voluntàries de l’entitat El Xiprer durant un taller de cuina d’aprofitament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.