Consells nadalencs per a l’aprofitament alimentari

Consells per a reduir i aprofitar les restes dels àpats nadalencs.

Consells nadalencs per a l’aprofitament alimentari

Imatge d’Eak k. a Pixabay

Els àpats nadalencs són tan abundants, que a gairebé totes les cases queden plates plenes d’aliments que corren el perill d’acabar sent malbaratades. Des d’Espigoladors us proposem un repte: aquest any, intenteu que cap plat del dinar de Nadal i de Sant Esteve acabi a la brossa. Per fer-vos-ho una mica més fàcil, us deixem uns quants consells que us seran d’utilitat per passar unes festes de Nadal més sostenibles.

Planifiqueu bé les compres per reduir les restes.

  • El primer que haureu de fer és planificar bé els àpats: quins plats cuinareu i per a quantes persones? Són bons menjadors i menjadores, els comensals que tindreu?
  • Abans de sortir a comprar, mireu bé el vostre rebost. De ben segur que molts components de les receptes ja els teniu a casa.
  • Feu una llista de tot el que us falti i cap al mercat!
  • I, sobretot, vigileu amb el pica-pica. Si és massa abundant, ningú podrà acabar-se ni el caldo, ni la carn d’olla, ni els canelons.

Feu lloc a la nevera i al congelador per guardar-hi les restes.

  • Poseu bé les plates, safates i tuppers que hi tingueu guardats perquè els congeladors i neveres generalment tenen més espai del que ens pensem.
  • Aquests dos dies que queden abans del gran dinar de Nadal, intenteu menjar els aliments que hi tingueu congelats per fer-hi una mica més de lloc.

Amb el menjar que hagi sobrat, creeu receptes d’aprofitament i congeleu-lo per menjar-lo més endavant.

  • El caldo que hagi sobrat el podem congelar. Perquè es conservi millor, traieu-li la pasta.
  • Els galets que hem retirat els podem guardar a la nevera i menjar-los els dies següents amb una mica de la botifarra de la carn d’olla i un rajolí d’oli, o amb una salsa de tomàquet.
  • La carn d’olla ens servirà per fer diverses receptes d’aprofitament. La podem barrejar amb tota mena de pastes, arrossos i llegums. També la podem menjar sola acompanyada de verdures. Nosaltres us recomanem preparar un arròs al forn valencià.
  • Del pollastre en podem fer croquetes i canelons, o el podem congelar per consumir més endavant.
  • Si sou aficionats i aficionades a les postres i els dolços, les restes de torrons les podem utilitzar per a fer-los encara més bons. El torró de Xixona el podem desfer dins la massa d’un pa de pessic, i el de xocolata o d’Alacant el podem esmicolar i posar-lo damunt d’un pastís o iogurt.

Ara ja no teniu excusa, aquestes festes de Nadal sumeu-vos a la comunitat #jonollenço i ajudeu-nos a posar fi al malbaratament alimentari domèstic.