10 anys

Slider

10 anys espigolant oportunitats, transformant vides!

El 2014, tres persones visionàries van tenir una idea audaç: recuperar una pràctica mil·lenària, l’espigolament, per abordar reptes de la nostra societat. El 1r any va ser un viatge d’aprenentatge. De les primeres espigolades fins a l’elaboració de les primeres conserves es im-perfect, llavors en obradors externs, avançant cap al que som avui.

Durant aquest temps, hem forjat un model de triple impacte: combatem les pèrdues i el malbaratament alimentari, promovem el dret a una alimentació saludable i sostenible i creem oportunitats laborals per a persones en situació de risc d’exclusió social. Hem replicat la nostra activitat arreu del territori i hem diversificat les nostres àrees d’acció: comuniquem, investiguem, sensibilitzem, transformem.

I el més important, cada vegada som més. Gràcies voluntàries per fer-ho possible. Entitats i pagesia per confiar en nosaltres per avançar cap a un sistema agroalimentari més just i sostenible.

Tenim moltes ganes de celebrar-ho amb tots i totes vosaltres!

ACTES DE CELEBRACIÓ

29/09. 4a Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari

En motiu del dia mundial de conscienciació sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari, impulsem 5 espigolades simultànies arreu del territori. Per commemorar els 10 anys de l’entitat, aquest any l’activitat acabarà amb un tastet d’aprofitament de celebració!

Lloc: Parc Agrari Baix Llobregat, comarques gironines, Camp de Tarragona, Terres de Lleida
Hora: 10 – 13:30 h.

19/10. Gran dinar d’aprofitament

Commemorem els 10 anys d’Espigoladors i de la Plataforma Aprofitem els Aliments amb aquesta activitat lúdica per a tots els públics. Voluntariat, entitats socials, pagesia, administració, ciutadania no us perdeu la gran celebració!

Lloc: per determinar
Hora: per determinar

Novembre. Jornada festiva per Menj_art_e millor

Un espai de celebració i alhora de reflexió, sensibilització i conscienciació sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari. Podreu participar de diverses activitats i espais com taules rodones i xerrades amb veus expertes, zones lúdiques amb showcookings i jocs per als més petits i moltes més.

Lloc: Barcelona (per determinar)
Hora: per determinar

Gener 2025. Jornada inaugural de l’obrador es im-perfect®

Presentem l’obrador de les segones oportunitats, laboratori d’innovació per a l’aprofitament alimentari (producció de conserves vegetals) i un espai de formació i d’empoderament per a persones en situació de vulnerabilitat (inserció laboral). 

Lloc: c. Del Vallès 57-59, El Prat de Llobregat
Hora: per determinar

La nostra història

Tot va començar amb una hipòtesi: i si fruites i verdures im-perfectes i excloses del mercat donessin oportunitats a persones en situació de risc d’exclusió social i viceversa?

Ens remuntem al 2014…

2014

Aquí va començar tot.

La Mireia, el Jordi i la Marina van començar a somiar en gran: Espigoladors arrenca com a associació amb una prova pilot en totes les seves fases, inclosos els primers prototips d’es im-perfect®!

Creem també el comitè estratègic de l’entitat, gràcies a professionals i persones increïbles que ens ajuden a fer camí (Sí, encara que sembli de l’edat de pedra, aquesta foto només té 10 anyets… Com es nota que encara no teníem departament de comunicació!)

Aquell agost del 2014 fem la primera espigolada de la història de l’entitat gràcies a un petit grup de voluntàries.

Ah, i també tenim imatge! Gràcies al Jordi Barba neix el logotip d’Espigoladors, que encara ens acompanya a dia d’avui.

2015

Això ja no hi ha qui ho pari!

Espigoladors ja funciona plenament: dinamitzem 15 espigolades al llarg de l’any, que ens permeten recuperar més de 100.000 kg de fruita i verdura!

La seu de la cooperativa Tandem Social, al carrer Trafalgar de Barcelona, es converteix en la nostra primera oficina, des d’on impulsem els primers projectes de sensibilització i educació, com ara la primera edició del Premi “El menjar no es llença!” o la campanya “La patata extraordinària”.

Les conserves es im-perfect® ja són al mercat. Som la primera marca de l’estat espanyol en elaborar un producte alimentari a partir d’excedents!

Llavors, elaboràvem els nostres productes en obradors externs, anàvem de botiga en botiga amb una vella furgoneta… i gràcies que Can Calopa ens va deixar el seu magatzem! Sense el suport de totes les entitats i persones que ens vau acompanyar al principi, no seríem on som avui.

2016

Creix el nostre impacte social i ambiental

Ja portem més de 40 espigolades, amb 70 voluntaris i voluntàries inscrits a la nostra borsa, i una trentena de productors que s’han sumat a la causa. La nostra xarxa de persones compromeses no para de créixer!

Fins i tot The Guardian s’ha fet ressò de la nostra iniciativa! Ens van acompanyar en tot el procés: des de la recollida fins a la transformació i la venda dels nostres productes. Tot un reportatge de luxe!

2017

Completem el cercle del model

Comencen les obres del nostre propi obrador, al barri de Sant Cosme del Prat del Llobregat. A finals d’any ja està en marxa!

Consolidem així el model circular d’Espigoladors: donar segones oportunitats a persones boniques ja és una realitat. L’obrador és molt més que un espai de producció, és un lloc d’inserció laboral per a les persones del barri.

A més, també traslladem l’oficina al Prat, al carrer Primer de Maig, gràcies a un lloguer molt assequible de la Cooperativa Obrera de Viviendas.

2018

Nou obrador, nous productes i… nova imatge!

Li donem un bon impuls a la marca es im-perfect® amb un rebranding de cap a peus de la mà de Nomon Design i el llançament de nous productes. Ja tenim aquí la nostra gamma de patés vegetals!

Inaugurem oficialment l’obrador del barri de Sant Cosme, engeguem la iniciativa “La fruita en un pot” per fer arribar compotes saludables al Banc dels Aliments i rebem el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya!

També transformem la nostra forma jurídica: ens convertim en Fundació sense ànim de lucre.

2019

Reduir el malbaratament alimentari, un repte clau per fer front a l’emergència climàtica

Les primeres manifestacions i vagues estudiantils pel clima reclamen un canvi de paradigma: cal un model socioeconòmic més sostenible i que posi la vida al centre. A Espigoladors ho tenim claríssim: reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, amb tot l’impacte ambiental que comporten, és clau en aquesta crisi climàtica.

Mentrestant, celebrem que la nostra xarxa no para de créixer! Ja comptem amb 100 productors i productores i 50 entitats socials col·laboradores.

A més, llancem una nova gamma de cremes vegetals es im-perfect® i iniciem els primers projectes d’assessorament a empreses i entitats d’economia circular.

Clausurem la 4a edició del Premi “El menjar no es llença” amb una gran festa a l’espai Cèntric, del Prat de Llobregat, on es van reunir més de 300 infants i joves participants del concurs. Ah, i estrenem el nostre primer videoclip, amb la cançó “El menjar no es llença” d’Ambauka i i la participació dels i les alumnes guanyadors del primer premi d’aquesta edició. Tot un èxit!

2020

Arriba la COVID-19…

…i, amb ella, una greu crisi social. Seguim fidels al nostre propòsit i treballem a peu de carrer i des de l’obrador per garantir que tothom tingui accés a una alimentació digna.

Posem l’obrador al servei de la ciutadania i arranquem la campanya d’emergència “Conserves que cuiden” per assegurar que els col·lectius més afectats per la crisi tinguin una alimentació saludable i sostenible.

Mentrestant, continuem espigolant camps gràcies a un voluntariat imparable i una pagesia compromesa. Donem suport a les xarxes de suport mutu d’arreu del territori i llancem campanyes per fomentar el consum de productes locals durant la pandèmia. A més, ampliem horitzons amb les primeres espigolades al Camp de Tarragona i l’Alt Maresme.

Un altre moment clau d’aquest any és l’aprovació, al març, de la Llei catalana contra les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, que inclou l’espigolament com una activitat a regular. Una fita important que reforça la nostra missió!

I no parem! També impulsem la campanya #WeAreGleaners coincidint amb el primer Dia Internacional de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, per donar a conèixer entitats espigoladores d’arreu del món.

Ah … arribem a 1 milió de kg de fruita i verdura espigolada! Seguim!




2021

Continuem avançant, continuem creixent

Fem un salt gegant i convertim l’obrador es im-perfect® en empresa d’inserció! Aquesta fita és clau per reforçar el nostre objectiu fundacional: crear oportunitats per a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

A més, consolidem l’espigolament al Camp de Tarragona i a l’Alt Maresme, i ja comencem a replicar-lo a altres comunitats autònomes: iniciem la primera espigolada pilot a l’Horta de València dins del projecte #AprofitaValencia.

I quina il·lusió impulsar noves iniciatives innovadores! Arrenquem el projecte de quantificació i diagnosi de les causes de les pèrdues alimentàries al sector primari i les primeres accions de prevenció del malbaratament als menjadors escolars. Neix, també, el projecte de garantia alimentària La Botiga, al Prat del Llobregat.

Però això no és tot: l’espigolament va més enllà dels camps! Iniciem una prova pilot per transformar taronja amarga a Sant Andreu, amb la primera edició de #BarcelonaEspigola i el naixement de La Marga.


2022

Volem una #LeySinDesperdicio!

Lluitem per una llei estatal contra les pèrdues i el malbaratament alimentari de la mà del Colectivo Ley Sin Desperdicio. Cal que aquesta sigui realment valenta i ambiciosa!

Consolidem les nostres línies d’acció amb la cuina com a eina per sensibilitzar i dinamitzar la ciutadania. A més, donem vida a projectes de mobilització juvenil com #YoungGlean i Plantem-nos.

Engeguem diversos projectes locals, nacionals i europeus per combatre les pèrdues alimentàries des de tots els angles. Desenvolupem eines digitals amb el projecte GOPDApp, quantifiquem les pèrdues amb FOLOU, i busquem solucions per evitar minves en el sector agroalimentari amb Simbiosi (P)OMA.

I no ens aturem aquí: consolidem #BarcelonaEspigola i l’ampliem a 5 districtes de Barcelona: Sant Andreu, Les Corts, Ciutat Vella, Gràcia i Sant Martí.

2023

Impulsem accions que traspassen fronteres i celebrem que es im-perfect® ja és B-CORP

es im-perfect® ja és una empresa certificada B-CORP! Formem part d’un moviment global d’empreses que vol transformar l’economia per beneficiar totes les persones, les comunitats i el planeta.

A la vegada, avancen les obres del nou centre de producció.

Consolidem projectes de recerca i enxarxament a nivell europeu, i viatgem al Senegal per ampliar la nostra visió sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari. També fem les primeres espigolades a terres de Lleida.

A més, ja comptem amb més de 3.000 voluntaris i voluntàries! Què faríem sense vosaltres?

2024

L’any dels 10 anys

Donem suport a la pagesia en les seves mobilitzacions arreu del territori. Un sector que, lamentablement, s’enfronta cada vegada més a la precarització i la imminent desaparició.

També, posem en marxa el nou centre de producció d’es im-perfect®: un gran salt endavant per incrementar l’impacte del nostre propòsit.

Un any encara amb molts reptes per endavant… i molts moments per celebrar tot el camí que hem fet fins ara.

Al cap i a la fi, 10 anys no es fan cada dia, oi?

Slider